srijeda, 12. travnja 2017.

Stanovnici Križnice dobili „kokice“ koje su izgubili krajem prosinca zbog ptičje gripe

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Sretni smo jer se je i nas netko sjetio, a ovo nam je lijep poklon za Uskrs. Hvala ministru Tomislavu Tolušiću, saborskom zastupniku Josipu Đakiću i Virovitičko-podravskoj županiji na ovom poklonu – moglo se čuti u utorak ujutro na obali rijeke Drave gdje su stanovnicima Križnice, podijeljene pilenke (crvene kokice nesilice).

Krajem prosinca prošle godine, virus ptičje gripe registriran je na Križnici, ovom „otoku“ Virovitičko-podravske županije te je sva perad eutanazirana. Domaćinstvima koja su imala perad, odšteta je već isplaćena, a u utorak su dobili pilenke.
– Održali smo obećanje i obeštetili gospodarstva kojima smo morali eutanazirati perad. Htio sam odmah dodijeliti žive životinje umjesto odštete u novcu, ali to tada nije bilo moguće zbog mjera kontrole virusa ptičje gripe. Sada je opasnost širenja virusa prošla, ukinuli smo zabranu držanja peradi na otvorenom, a dodjela 30 pilenki mali je znak novog početka za mala nekomercijalna gospodarstva – izjavio je ministar Tomislav Tolušić uoči početka akcije.

Svako domaćinstvo (njih 29) na Križnici dobilo je po 30 komada pilenki. Ukupno je podijeljeno 870 komada, što će puno značiti za 107 stanovnika ovog naselja s druge strane Drave. Podjeli pilenki, nazočili su i saborski zastupnik Josip Đakić, županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović, zamjenik načelnika Općine Pitomača Ivan Erhatić…
– Izražavam zadovoljstvo jer su domaćinstva dobila i odštetu i pilenke koje će puno značiti stanovništvu Križnice. Zahvaljujem Ministarstvu poljoprivrede i ministru Tolušiću na ovome, jer na Križnici su mala poljoprivredna domaćinstava i njima puno znače i domaća kokica i domaća jaja – istaknuo je županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović.

– Izgubili smo 60 kokica nesilica, pijetlove, patke. Dobili smo 70 kuna po komadu. Nismo imali svoja domaća jaja. Ovo nam puno znači. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli – podcrtala je Branka Čor iz Križnice, a gotovo identično mišljenje iznio je i Emil Čor, Josip Pintarić, Franjo Nachtberger, Nada Varga… (vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Foto :







Zamolba
Dragi čitatelji molimo Vas da ponekad kliknete na reklamu ispod članka.Vas to neće koštati ništa , a nama će nešto značiti. Hvala unaprijed!
(Domovina net)
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩