ponedjeljak, 26. rujna 2016.

Upoznajte nizozemski Kinderdijk kroz fotografiju

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com



Kinderdijk je mjesto 18 kilometara udaljeno nizozemskog grada Rotterdama poznat po vjetrenjačama koje služe za izbacivanje vode iz poldera.

-Polder

Polder je hidrološka umjetna depresija okružena branama koja je kanalima i vodenim ispustima povezana sa vodom koja ga okružuje, razlikuju se tri vrste : isušene vodene površine poput jezera ili morske obale, poplavne doline koje su od mora ili rijeke odvojene branama, te močvarno tlo koje je odvojeno od vode branom ili stalnim ispuštanjem vode.

Kinderdijk se nalazi na močvarnom predjelu pokraj rijeke Lek uz koju se nalazi 19 starinskih vjetrenjača, te su još uvijek u funkciji i pod zaštitom UNESCO-a.

Inače, Nizozemska se na 40% svoje površine nalazi ispod razine mora. Sam amsterdamski aerodrom sagrađen je tri metra ispod razine mora.

U vikend posjeti Kinderdijku bio je naš čitatelj Pavle Prodeus-Bajo, inače Slatinčanin koji živi i radi  u Den Haagu, te nam je poslao ove predivne fotografije, uživajte.

Foto :



 
 






 







-Zamolba
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed. 
(Domovina. net)