četvrtak, 8. rujna 2016.

''Lisice'' tri dana i dvije noći bez struje i mobitela

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com



Odred izviđača Lisice proteklog vikenda imao je na imanju Janković, kod akumulacijskog jezera Javorica, pokazni logor. Bio je to posljednji ovogodišnji pokazni logor Lisica, na kojemu su slatinski izviđači pokazali što su sve naučili do sada, uz mnogo igre i pjesme za sve, pa i prijatelje i članove obitelji Lisica koji nisu u izviđačima.

– Ovaj logor bio je orijentiran na izviđačke igre, a prvi puta organizirali smo i noćne igre. Održano je i ekipno natjecanje u vezanju čvorova, a pobjednička ekipa dobila je Krašev poklon-paket našeg člana koji je skupljao sličice Životinjskog carstva. Takva natjecanja motivirajuće djeluju na učenje, ispričao je voditelj odreda i kampa Denis Cukor.

Uz nadzor voditelja Denisa, Tatjane Lulić Prpić i Igora Kardoša te dvoje „izviđačkih volontera“ Ivane i Borisa Presečana, mali izviđači sami su izgradili kamp u kome su živjeli tri dana i dvije noći, bez struje i mobitela. Unatoč takvim uvjetima, imali su obveznu higijenu ujutro i prije spavanja, uz štednju vode, koja je i inače najveći problem na logorovanjima. – Bez struje možemo, ali bez vode teško. Zato kampiramo u blizini izvora, ili vodu dopremamo u kanisterima, kaže Denis.

Izviđači na logorovanju ne bave se samo igranjem, nego imaju i brojne obveze. Oni prvo moraju podići i urediti logor kao svoje zajedničko mjesto boravka, ognjište za logorsku vatru, moraju pripremiti drva, a oni također znaju da treba odvojiti kupaonicu, kuhinju, WC, da se smeće odlaže na jednu hrpu i slično. Oni također pripremaju hranu, pomažu pri kuhanju i sami peru posuđe, a moraju obavljati i sve druge poslove u logoru da bi on funkcionirao. – Noću drže dvosatnu stražu u smjenama po dvoje i čuvaju logor. Ustajanje je u sedam, a poslije jutarnje higijene i doručka obvezno je slaganje šatora, koje potom voditelji pregledavaju, ocjenjuju i na određeni način nagrađuju.
       
Po godinama najstariji izviđač je Andrej, koji je upisao prvi srednje, i on je dobio ovlasti pomoćnog vodnika, odnosno posebne ovlasti i posebne dužnosti. Andrej će se godinu dana pripremati za vodnika svoje skupine izviđača. Matija i Lorena najstariji su članovi odreda po izviđačkom stažu. – Volimo biti izviđači jer je zabavno, jer nas uče svemu i jer idemo na ovakva logorovanja, kažu. Ali ima i onih koji su nakon dvije-tri godine članstva odustali zbog nekih drugih obveza. No, upisuju se drugi, a najnoviji su Lucija, Anja i Silvio. Voditelj Denis podsjeća da je glavni cilj izviđačkog pokreta promijeniti način razmišljanja, naučiti mlade ljude da ne moraju ovisiti ni o kome, da shvate da će im biti onako kako si sami naprave, uz određeni odnos prema drugim ljudima i prema prirodi te uz neprekidan rad na sebi.  

Ove godine imale su slatinske Lisice dva logorovanja i nekoliko izleta i akcija. Do kraja godine još će odraditi nekoliko standardnih akcija, među njima su jedna humanitarna i jedna ekološka akcija, obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i donošenje Betlehemskog svjetla. Prema svemu što smo vidjeli, izviđaštvo u Slatini polako ali sigurno ostavlja trag na novim naraštajima.(Petar Žarković-Glas Slavonije)


-Odred izviđača Lisice utemeljen je 2010. godine, kada su članovi odreda prvi puta donijeli

Betlehemsko svjetlo u Slatinu. Sljedeće tri godine nije bilo upisa članova i odred je bio potpuno neaktivan, jer entuzijasti koji su krenuli u njegovo osnivanje zbog privatnih obveza nisu imali onoliko vremena koliko je trebalo za redovite aktivnosti odreda. Pravi, ozbiljan rad krenuo je 2014. godine.

Foto :







 -Zamolba
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed. 
(Domovina. net)