utorak, 23. kolovoza 2016.

Način rada u maloj ambulanti preslikati na cijelu Hrvatsku

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com



Najavljena akcija Koordinacije hrvatske obiteljske medicine “20 minuta“, koja bi trebala zaživjeti 1. rujna ove godine, izazvala je različita tumačenja, te dovela do zabrinutosti velikog broja pacijenata i rasprave o mogućim listama čekanja kod obiteljskih liječnika. A smisao i cilj akcije zapravo je uvođenje reda u zdravstveni sustav na primarnoj razini, na dobrobit i korisnika i pružatelja usluga.

Dr. Željka Perić iz ordinacije opće medicine Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije u Zdencima, predsjednica županijskog Povjerenstva Hrvatske liječničke komore i KOHOM-a, te najliječnica Hrvatske 2014. godine, pojašnjava da nije riječ ni o kakvim listama čekanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, nego o pridržavanju standarda od 20 minuta za svakoga pacijenta.

''Svakom bolesnom čovjeku bit će pružena adekvatna pomoć istoga dana, a onaj pacijent koji treba neku od administrativnih usluga može sačekati do sutradan. Provjereno najbolji način za sve dionike jest sustav naručivanja koji prakticira nemali broj liječnika u svome radu. U mome radu taj sustav funkcionira već dulje od 25 godina i unatoč početnom negodovanju, ubrzo je općeprihvaćen. Na taj način izbjegli smo višesatno čekanje i nervozu. Ako je to moguće u jednoj maloj ruralnoj ordinaciji, ne postoji nikakav opravdani razlog da taj način rada ne zaživi bilo gdje u Hrvatskoj'', kaže dr. Perić i izravno se obraća pacijentima: ''Poštovani korisnici zdravstvenih usluga, ma gdje bili, nije smisao ove akcije obiteljskih liječnika da vam otežaju dostupnost zdravstvene zaštite, nego baš suprotno. Želimo vam je učiniti što dostupnijom, uz izbjegavanje nepotrebnih čekanja''.

Kod ove liječnice pacijenti su obaviješteni o vremenu za naručivanje lijekova, za preglede i konzultacije, uz molbu da uvijek zovu bar dan-dva ranije, te o posebnom vremenu za konzultacije ili savjete telefonom. Hitni pacijenti imaju prednost i ne naručuju se.(Petar Žarković-Glas Slavonije)

Dr. Željka Perić najliječnica 2014.
NIKOME NEĆE BITI USKRAĆENO PRAVO NA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

-Uz malo dobre volje i smisla liječnika za organizaciju posla, te razumijevanja pacijenata za postojeću situaciju, nema nikakvog razloga za paniku i bojazan da će nekome biti uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu. U prilog takvim naporima ide i nastojanje Ministarstva da postupno smanji broj pacijenata po obiteljskom liječniku sa sadašnjih 2000 na maksimalno 1500.

Zamolba
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed. 
(Domovina. net)