utorak, 19. srpnja 2016.

S Mađarima bi gradili centar za prevenciju kardiovaskularnih bolesti

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com




U prvoj fazi energetske obnove zgrade paviljona IV županijskog Doma zdravlja Ispostave Slatina promijenjeno je centralno grijanje i kotlovnica, te je ugrađena stolarija, a vrijednost radova je 1.854.000 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je 1,4 milijuna kuna nepovratno, Grad Slatina sufinancirao je radove s 210.000 kuna, a razliku su uplatili Virovitičko-podravska županija i Dom zdravlja.

Obilazeći i razgledajući ustanovu, ravnatelj Županijskog doma zdravlja Igor Fazekaš u slatinskom je Domu zdravlja pokazao svojim gostima, obnašateljici dužnosti župana Sanji Bošnjak i gradonačelniku Slatine Ivanu Roštašu novu opremu u ordinaciji fizikalne medicine i rehabilitacije dr. Ivice Foteza, u koju je Dom zdravlja također uložio značajna sredstva.

– Planiramo Fondu za zaštitu okoliša prijaviti promjenu azbestnog krova, koji moramo hitno srediti jer prokišnjava, i fasadu na paviljonu IV, kako bismo stvorili još bolje uvjete za zdravstvenu zaštitu stanovnika Slatine i okolice - kazao je Fazekaš.

U suradnji s Gradskom razvojnom agencijom Slatina Dom zdravlja pripremio je projekt prekogranične suradnje s partnerima iz Szentlörinca u Mađarskoj, čijom bi realizacijom napravili centar za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

– To bi značajno utjecalo na činjenicu da je u Virovitičko-podravskoj županiji najviše u Hrvatskoj umrlih upravo od kardiovaskularnih bolesti jer bismo te bolesti mogli uspješno prevenirati kod pacijenata koje u dogovoru s liječnicima obiteljske medicine detektiramo kao potencijalno ugrožene. Pretpostavljenih 300.000 eura uložili bismo u najsuvremeniju opremu i adaptaciju prostora koji se trenutačno ne koristi. Usporedno s time, Dom zdravlja planira urediti i bazen koji je postojao, ali ne radi već tridesetak godina, kako bismo djeci iz slatinskih vrtića omogućili učenje plivanja, ali i kvalitetniju terapiju svim pacijentima kojima je fizikalna terapija potrebna - rekao je ravnatelj Fazekaš. (Petar Žarković-Glas Slavonije)