četvrtak, 7. srpnja 2016.

Kulen obitelji Bucić dvije je godine za redom šampion Hrvatske

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com




Orahovački kulenari godinama su poznati po svojoj kvaliteti i sjajnim uspjesima, a jedan od onih koji već godinama plijeni pozornost kvalitetom kulena je svakako Ivan Bucić nositelj istoimenog Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Donje Pištane.

 Ivan je naime sa svojim kulenom samo u ovoj godinu osvojio dva naslova šampiona s nekoliko zlatnih medalja te dvije srebrne medalje, a riječ je sve o cijenjenim državnim ocjenjivanjima. Kulen obitelji Bucić dvije je godine za redom šampion Hrvatske prema ocijeni Hrvatske gospodarske komore, a Ivan je uvjerljivo najmlađi kulenar među vrhunskim proizvođačima u Hrvatskoj:

– Ove godine smo osvojili naslov šampiona u Babinoj Gredi te na najcjenjenijem hrvatskom ocjenjivanju Hrvatske gospodarske komore u Osijeku. Potom smo uzeli dva srebra u Požegi i jedno veliko u Jagodnjaku gdje je bilo 124 izlagača i evo sada u Orahovici na Kulenijadi osvojili još jedno zlato. Moram se vratiti na Osijek i HGK, tu smo naime osvojili tri zlatne medalje i drugu godinu za redom postali šampioni. Bilo je tu pregršt sjajnih i poznatih kulenara i ovaj naslov samo je potvrda našeg ogromnog truda i kvalitetnog mesa. Mi sve ovo radimo s velikom ljubavlju, svi članovi obitelji su uključeni, moja supruga, majka, otac i brat, svi zajedno radimo i to je zapravo naš najveći uspjeh – započinje priču Ivan Bucić.

Bucići u proizvodnji kulena sve rade na isključivo domaći način i sve imaju svoje, od svinja do hrane za njih, sve sami sade i proizvode:
– Da, sve samo radimo, što se ono kaže od polja do stola. Sami proizvodima hranu za svinje, uzgajamo ih i pratimo i zato je kvaliteta takva kakav je. Ja sam ovu ljubav prema proizvodnji suhomesnatih proizvoda prenio od oca Franje, on me svemu naučio, a i danas nas dvojica zajedno radimo – kaže Ivan.

Franjo Bucić dugo godina se bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda, uglavnom je to bilo za obiteljske potrebe, a poljoprivreda mu je svakodnevica:

– Prije je to bilo puno drugačije, nekada se proizvodilo na način jedan tovljenik-jedan kulen, klima i uvjeti su bili potpuno drugačiji. Danas se pravi kvalitetan kulen mora proizvoditi uz adekvatnu tehnologiju, posebne uvjete od proizvodnje do sušenja, ali ono domaće uvijek mora biti prisutno. Hrana za tovljenike je posebno bitna, mi strogo pazimo što ćemo sijati. Imamo ječam, tritikal, zob, nešto malo soje i kukuruz i kada se to sve primjeni na tovljenika dobije se pravo kvalitetno meso. Naravno da strogo pazimo i na kilažu svinja, kod nas je tovljenik od 13 do 15 mjeseci, utovimo čak od 250 do 310 kila i kada se to rasiječe vidi se kvaliteta mesa, odlična gustoća i boja i od toga nastaje vrhunski kulen, no niti jedna i najmanja greška u bilo kojem dijelu proizvodnje se ne smije napraviti. Proizvodnja kulena je jedna prava umjetnost, no prije svega mukotrpan rad – nastavlja Franjo Bucić.

Ivan Bucić koji je kvalificirani mesar kaže da nekakve posebne tajne dobrog kulena nema, sve je u pravilnoj proizvodnji:

– Krenimo nekim redom, dakle važna je kvalitetna hrana, potom odabir mesa, pa pravilno
nadijevanje, dimljenje i sušenje i na kraju skladištenje. Dok god ne prođe 150 dana koliko je potrebno da kulen sazrije, i dok se prvi puta zareže ne znaš što si napravio. Naravno da su krucijalno važni uvjeti, danas se kvalitetan kulen ne može napraviti bez adekvatnih komora za zrenje i dimljenje, kvalitetan stroj za miješanje, to sve je skupo, ali tko se time bavi mora to imati. – zaključuje Ivan.

I dalje je aktualna priča o štetnosti crvenog mesa, obitelj Bucić to apsolutno demantira uz vrijedne vlastite dokaze:

– Te su priče zasigurno krenule iz nekih drugih razloga. Prava istina je potpuno drugačija. Ne da nije štetno, nego je čak iznimno zdravo, naravno kao je meso kvalitetni. Evo moja majka je cijeli život jela i čak obožavala jesti kule i kobasicu, sve crveno meso i masno posebno, a doživjela je 93 godine! Još jedan dokaz iz mog života o crvenom mesu kao zdravom, mi smo jednom poznaniku koji živi u Francuskoj dali kulen, a on je imao visok šećer. Drugu godinu je došao kod mene i kaže da je mu je zahvaljujući kulenu šećer pao i svake godine dolazi kod nas po kulen i kaže riješio je svoj problem sa šećerom. Mislim da to sve govori – zaključuje Franjo Bucić koji je sa svojom suprugom Đurđom i sinovima Ivanom i Tomislavom, zajedničkim mukotrpnim radom, dakle svojima rukama, stvorio ovu sjajnu priču iz malog sela Donja Pištana pokraj Orahovice koja ima najbolji kulen u Hrvatskoj. (vpz.hr/V.G.)