Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com
U Australiji postoje pineberries i bubbleberries, dvije varijacije jagoda koje imaju okus ananasa i žvakaće gume.
Uvoznik ovih jagoda, Phillip Neilsen, rekao je kako se odlučio za uzgoj upravo ovakvih jagoda nakon jednog od njegovih putovanja Europom prije pet godina.
Neilsen ističe: "Išli smo na uzgajalište gdje su bile ovakve jagode pa smo pomislili da bi bilo super kad bi ih mogli proizvesti u Australiji", piše Mashable.
-Zadržavaju pravi okus jagode
Bilo je ukupno 21 sadnica koje su uvezene u Australiju, od svakog hibrida po sedam. Uvezene su i jagode s okusom maline. Sada United Nurseries proizvodi dovoljno jagoda da ih distribuira u promet, i to stotine tisuća od svakog okusa.
Nove varijacije nude fine okuse, no ipak zadržavaju originalni okus jagode.
"Sve se one osjete kao jagode, no kad zagrizete onu s okusom ananasa, ima citrusni okus. Nije kao da jedete ananas, njen okus samo podsjeća na ananas", ističe Neilsen. Jagoda s okusom žvakaće gume ima puno šećera u sebi pa zato podsjeća na Hubba Bubba žvakaće gume, objašnjava Neilsen.
-Izvana bijela, sjemenke crvene
Jedinstvenost jagode s okusom ananasa je i u tome što je izvana bijela - a sjemenke su crvene. Ističu kako su ukusne i iznutra i izvana.
Bez obzira na jedinstvenost izgleda, ovo voće nije genetski modificirano. "To su sve jagode i sve se uzgajaju od jagoda", kaže Neilsen. Objašnjava kako je ovo voće kreirano selektivnim uzgojem, u kojem se bira voće s okusom koje želimo i križa se s jagodama. Ističe i kako je potrebno i nekoliko godina kako bi se dobio konačan rezultat.
Nielsen kaže kako ih možete i sami uzgajati i u vašim vrtovima. Potrebne su vam samo jagode pored željenog voća, i mala pomoć oprašivanja.(agroklub.com)