utorak, 22. prosinca 2015.

Za Farmu Senkovac zainteresirani kupci iz Turske i Slovačke

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com





Budući da tvrtka Ban produkt istarskog poduzetnika Dalena Bana nije isplatila kupoprodajnu cijenu od 3,42 milijuna kuna za Farmu Senkovac, koju je kupila na javnoj dražbi, Trgovački sud u Bjelovaru oglasio je tu prodaju nevažećom.

Tako Farma Senkovac i nakon više od dvije godine stečajnog postupka i desetak dražbi još nije prodana. Odluku o stečaju, naime, donio je Trgovački sud u srpnju 2013. godine, a za stečajnog upravitelja imenovan je dotadašnji predstečajni upravitelj Franjo Otročak. Novu dražbu Trgovački sud zakazao je za 15. siječnja 2016. u 10.30 sati, uz početnu cijenu 3,23 milijuna kuna.

– Otkako se čulo da kupac Ban produkt nije ispunio svoju obvezu, povećano je zanimanje i javilo se više zainteresiranih za kupnju farme. Oni će biti obaviješteni o novoj dražbi i uvjetima prodaje, da ne moraju pratiti oglase, kako bi mogli odlučiti hoće li se javiti na tu dražbu – kaže stečajni upravitelj Otročak.

Prema njegovim informacijama, javila su se dva zainteresirana kupca iz Hrvatske te po jedan iz Turske i Slovačke, koji namjeravaju bivšu svinjogojsku farmu Senkovac prenamijeniti u farmu ovaca ili se baviti uzgojem goveda.

– Prodaje se krug farme površine približno 50 hektara, na kojemu se nalaze upravna zgrada, mješaonica stočne hrane, skladišni prostori i obradivo zemljište. Na natječaj se mogu javiti pravne i fizičke osobe, a zainteresirani kupci morat će do 12. siječnja uplatiti deset posto jamčevine – kaže Otročak.

Ako na dražbi bude više kupaca, stečajni upravitelj očekuje da bi se mogla postići i znatno veća cijena.

Farma je imala i približno 500 hektara zemljišta u koncesiji, manjim dijelom u vlasništvu Grada Slatine, a većim u vlasništvu države. Od nekadašnjih 69 radnika, trenutačno su na Farmi Senkovac zaposlena samo tri radnika koji rade kao čuvarska služba. Jedan od njih je Nedjeljko Benko, sindikalni povjerenik nekadašnjih radnika.

– Na farmi već više od godinu dana nema svinja, koje su prodane zbog nemogućnosti nabavljanja hrane. Za obradu zemljišta bilo je zainteresiranih poljoprivrednika s područja općine Sopje, ali oni nisu mogli ući u posjed, tako da se ono ne obrađuje – kaže Benko.

Ostali bivši zaposlenici dobili su od Agencije za poljoprivredu i iz stečaja tri posljednje plaće, ali oni financijski nisu podmireni. Najveći dio njihovih potraživanja odnosi se na otpremnine jer su mnogo godina radili na farmi.

– Radici, međutim, ne mogu dobiti ništa više jer početna prodajna cijena Farme iznosi tek nešto više od tri milijuna, a samo založni vjerovnik Hypo banka, odnosno H-Abduco kao tvrtka na koju su potraživanja prenesena, potražuje 40 milijuna. Prema tome, uz ovu početnu cijenu nitko osim banke nema izgleda da dobije taj novac – rekao nam je stečajni upravitelj Franjo Otročak.

-Kako su propali


Farma Senkovac s oko 16.000 svinja u tovnom i više od 2000 krmača u uzgojnom dijelu nekad je bila sinonim za uspješno i perspektivno poduzeće. Nakon višegodišnjeg nekorištenja, nebrige i neodržavanja, dvanaest velikih tovilišta i sve ostale zgrade danas su u ruševnom stanju, obrasle visokom travom. Opća je ocjena da su neznanje i nesposobnost uprave za vođenje doveli tvrtku u tešku situaciju, s velikim dugovima, nemogućnošću nabavljanja hrane za svinje, obrade zemljišta i isplate plaća radnicima. Pokrenut je predstečajni, a zatim i stečajni postupak, radnici su završili u evidencijama Zavoda za zapošljavanje, uslijedili su razgovori i sastanci u Ministarstvu poljoprivrede, ali dosad nije pronađen kupac, ni zakupac.

Novca nema za radnike, sve ide založnom vjerovniku Hypo banci. (Petar Žarković-Glas Slavonije)

Promo :