Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com
Tijekom pečenja rakije mnogi često zanemaruju nekoliko bitnih koraka. Kod pravilne destilacije alkohola od voća poput šljive, breskve, marelice, nektarine, višnje i trešnje posebnu pozornost treba posvetiti košticama.
Predstavnik Savjetodavne službe Tomislav Božičević ističe kako vrenje komine mora biti odrađeno na vrijeme jer se u protivnom povećava količina metala u destilatu koji pak izaziva ugljične kiseline.
"Kiseline izlučuju metale iz posuda u kojoj vrije komina. Ako kom nije ispravno konzerviran, povećava se udio kiselina. Svi znamo da je pojava metala u krvi vrlo neugodno iskustvo te da se teško liječi".
-Od užitka do narušenog zdravlja
U komini ne smije biti trulih plodova, a potrebno je izbjegavati i prisutnost lišća. Ne preporučuje se ni sječenje koštica, nego odvajanje. "Najgore je što ljudi ne znaju na kojim vrelištima vrije pojedini alkohol, poput metilnog na 65 Celzijevih stupnjeva. Ako jako povećamo zagrijavanje, tada se metilni miješa s etilnim koji vrije na 78 Celzijevih stupnjeva", kaže Božičević.
Stoga je prilikom loženja kotla najbolje uzeti lošiju kvalitetu ogrjeva kako ne bi došlo do naglog povećanja temperature te da bi bilo dovoljno vremena za istjecanje metilnog alkohola, oko 500 mililitara na 100 litara rakije.
Naš sugovornik zaključuje kako sljedeći primjer rada ne bi savjetovao ni neprijatelju. "Ljudi često iz drvene kace pokupe sav kom, ali i s dna upotrijebe ostatak koštica koje daju etil karbamat, cijanovodičnu kiselinu, nešto cinka. Sve to nepotrebno ulazi u destilat i kvari ga". Nepravilne primjere destilacije viđamo svakodnevno. Metilni alkohol negativno utječe na čovjekovo zdravlje, a može biti i smrtonosan.(agroklub.com)
Video :
Promo :
Tijekom pečenja rakije mnogi često zanemaruju nekoliko bitnih koraka. Kod pravilne destilacije alkohola od voća poput šljive, breskve, marelice, nektarine, višnje i trešnje posebnu pozornost treba posvetiti košticama.
Predstavnik Savjetodavne službe Tomislav Božičević ističe kako vrenje komine mora biti odrađeno na vrijeme jer se u protivnom povećava količina metala u destilatu koji pak izaziva ugljične kiseline.
"Kiseline izlučuju metale iz posuda u kojoj vrije komina. Ako kom nije ispravno konzerviran, povećava se udio kiselina. Svi znamo da je pojava metala u krvi vrlo neugodno iskustvo te da se teško liječi".
-Od užitka do narušenog zdravlja
U komini ne smije biti trulih plodova, a potrebno je izbjegavati i prisutnost lišća. Ne preporučuje se ni sječenje koštica, nego odvajanje. "Najgore je što ljudi ne znaju na kojim vrelištima vrije pojedini alkohol, poput metilnog na 65 Celzijevih stupnjeva. Ako jako povećamo zagrijavanje, tada se metilni miješa s etilnim koji vrije na 78 Celzijevih stupnjeva", kaže Božičević.
Stoga je prilikom loženja kotla najbolje uzeti lošiju kvalitetu ogrjeva kako ne bi došlo do naglog povećanja temperature te da bi bilo dovoljno vremena za istjecanje metilnog alkohola, oko 500 mililitara na 100 litara rakije.
Naš sugovornik zaključuje kako sljedeći primjer rada ne bi savjetovao ni neprijatelju. "Ljudi često iz drvene kace pokupe sav kom, ali i s dna upotrijebe ostatak koštica koje daju etil karbamat, cijanovodičnu kiselinu, nešto cinka. Sve to nepotrebno ulazi u destilat i kvari ga". Nepravilne primjere destilacije viđamo svakodnevno. Metilni alkohol negativno utječe na čovjekovo zdravlje, a može biti i smrtonosan.(agroklub.com)
Video :
Promo :