subota, 7. studenoga 2015.

Savjet policije za vrijeme proslave "Martinja"

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com




Obilježavanje „Martinja“ je tradicionalni običaj u vinorodnim krajevima Republike Hrvatske, kojim se slavi dan krštenja mošta. Iako svetkovina traje i po nekoliko dana, sam dan „Martinja“ održava se 11. studenoga, kojim se zapravo obilježava prelazak mošta u vino.

Kako je Virovitičko-podravska županija poznata kao vinorodni kraj u kojem se uzgaja raznovrsna vinova loza, koja zbog svog geografskog položaja daje veoma kvalitetna vina i na ovom području vinari na dan „Martinja“ daju si oduška u proslavi ove svetkovine, te tako uživaju u plodovima svojega rada.

Od početka godine na području Policijske uprave virovitičko – podravske povećana je problematika sudjelovanja u prometu osoba pod utjecajem alkohola. Od ukupnog broja počinitelja prometnih nesreća njih 18,3 % je u trenutku prometne nesreće bilo pod utjecajem alkohola, što je 6 počinitelja više nego protekle godine.

Tijekom prvih deset mjeseci ove godine od ukupno evidentirane 433 prometne nesreće, smrtno su stradale 4 osobe, 38 teže ozlijeđenih, dok je 180 lakoozlijeđenih osoba. U prometnim nesrećama koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola, teško je ozlijeđeno 9 osoba i 37 lako.

Poznato je da se u ovo vrijeme takozvana mlada vina konzumiraju svakodnevno, međutim pojačana konzumiranja ovog alkoholnog pića očekuje se tijekom predstojeća dva vikenda i posebno na sam blagdan svetog Martina, kada će ljubitelji vinograda i vina sudjelovati u narodnim običajima krštenja vina u svojim klijetima, gdje će biti organizirane brojne privatne i javne zabave i okupljanja ljudi na kojima će uz glazbu i delicije pojedinci konzumirati vino daleko više od dozvoljenih granica, što će imati za posljedicu da više nisu sposobni za upravljanje vozilima.

Kako bi se izbjegli neželjeni događaji u prometu, obavještavaju se vozači da će u periodu od 6. do 16. studenog 2015. godine, prometna policija na području cijele Policijske uprave, provoditi pojačani nadzor sudjelovanja u prometu osoba pod utjecajem alkohola.

Policija savjetuje sve vozače,koji žele bezbrižno uživati u svetkovini „Martinja“, tj. konzumirati alkohol u većim količinama, neka ne sjedaju za volan svojega vozila i ne ugrožavaju sigurnost sebe i drugih sudionika u prometu, jer će tako izbjeći moguće  propisano sankcioniranje u prometu, a ako se dovedu u stanje prekomjerne alkoholiziranosti, neka si prethodno organiziraju smještaj do potpunog otrežnjenja ili prijevoz do kuće.

Posebno se podsjećaju vozači bicikla da niti oni ne smiju upravljati biciklom pod utjecajem alkohola u koncentraciji većoj od 0.5 g/kg. (PU virovitičko-podravska)


Promo :