ponedjeljak, 7. rujna 2015.

Tradicija prerade lana u Zdencima

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com




Udruga Rukotvorine Zdenci organizirala je u subotu, 5. rujna, povodom miholjskih dana i u sklopu obilježavanja Dana općine Zdenci, tradicionalnu manifestaciju na temu prerade lana u Slavoniji. 
Riječ o 4. fazi projekta “Bake tkale, mame sačuvale, a mi svima sada pokazale”, a cilj je bio pokazati važnost i ulogu žene na selu, kao i brigu za obitelj. Žene su pokazale tradicijski način pranja rublja, kako se to radilo do prije 60-tak godina, prije suvremenih aparata. Zbog kiše manifestacija nije održana na rijeci, već u prostoru Tržnice u Zdencima.
Manifestaciji, koja je održana uz pokroviteljstvo Općine Zdenci i LAG-a PAPUK, prisustvovali su i zamjenica župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić te ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak.
Inače, Udruga Rukotvorine Zdenci iskusna je u organiziranju manifestacija njegovanja starih slavonskih običaja, kao i u organizaciji izložbi ručnih radova. Vrijedni članovi Udruge aktivno se bave očuvanjem slavonske tradicije i promicanjem turističkih potencijala zdenačkog kraja, a za svoje tekstilne rukotvorine u 2011. godini dobila je i prestižnu nagradu Ministarstva turizma “Zeleni cvijet” za najbolji hrvatski suvenir – “Slavonski podmetač”. (vpz.hr)

Foto :