nedjelja, 6. rujna 2015.

Kiša na Jankovcu pokvarila prvi dan Srednjovjekovnog viteškog turnira

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com




Pregršt viteških tabora, sajam obrta i opreme, hrabri vitezovi, streličari i dvorske dame, ugođaj srednjovjekovne glazbe i srce prirode usred Papuka. 
Jankovac je bio spreman za početak velikog povijesno-turističkog spektakla, Srednjovjekovnog viteškog turnira, no sve je pokvarila dosadna kiša koja padala čitav dan. Vitezovi, koji su bili nepobjedivi u srednjem vijeku, pokazali su da im ni kiša ništa ne može, prošetali su ispred planinarskog doma i strpljivo čekali u svojim taborima. Pucalo se iz topova, pregovaralo na bojnom polju i kratkim trenucima kada je kiša stala, no od bitke ipak nije bilo ništa:
- Održali smo sastanak s predstavnicima svih sudionika i zajednički odlučili da nema smisla po ovoj kiši išta raditi jer je i posjet bio jako slab zbog ovog vremena. Što reći, i prošle godine nas je kiša prvi dana oprala, baš nemamo sreće, ali što je tu je, ne damo se. Sve smo događaje prebacili za nedjelju, 6. rujna. Počet ćemo već u 10,00 sati kvakifikacijama i odmah potom i finalom streličarskog turnira za najboljeg streličara Jankovca. Potom u 12,00 sati će početi natjecanje za Zlatnu strijelu Jankovca, a riječ je u pucanju iz luka i strijele preko jezera. U 13,00 sati bit će prikazana prva bitka i to bitka za utvrdu Klak. Oko “dvojke” će krenuti mimohod i predstavljanje gostujućih udruga dok će u 15,00 sati početi druga bitka – bitka za Jankovac. Program nastavljamo nastavkom predstavljanja udruga, nastupom lakrdijaške skupine Trilja IV i turnirom u bohurtu koji će se odvijati od 16,00 do 20,00 sati. U 20,00 sati bit će održan veliki vatreni show Aureus Unicornisa nastupu skupine Sundari i Luche s programom ”Haysa-igra plesa i vatre”. Pozivam sve posjetitelje da dođu u nedjelju na Jankovac, prognoza je da kiše neće biti i siguran da ćemo svi zajedno uživati – rekao je predsjednik Reda vitezova Ružice grada Orahovca, Vlado Grgić-Crni.
Podsjetimo, Srednjovjekovni viteški turnir održava se u sklopu obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije, uz organizaciju Općine Čačinci (nositelj projekta), Turističke zajednice Općine Čačinci, Parka prirode Papuk, Hrvatskih šuma, Udruge Red vitezova Ružice grada, potporu Virovitičko-podravske županije, Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije kao i Hrvatske turističke zajednice. icv.hr/ foto: V. Grgurić/vpz.hr)