ponedjeljak, 24. kolovoza 2015.

U Orahovicu stiglo 163 mladih iz Hrvatske, BiH, Mađarske i Srbije

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com




U Centru za edukaciju osječkog Crvenog križa u Orahovici počela je 12. Ljetna škola mladih Crvenog križa. Kroz, kako su je na svečanom otvaranju nazvali, “kultnu” Ljetnu školu mladi volonteri iz Hrvatske i susjednih zemalja - Bosne i Hercegovine, Mađarske i Srbije - stječu znanja iz sedam osnovnih područja edukacije.

- Mladi će proći teme osposobljavanja volontera za moderatore radionica prve pomoći, volontera za moderatore radionica prevencije ovisnosti i radionica odgovornog spolnog ponašanja, volontera za moderatore radionica prevencije trgovanja ljudima i radionica sigurnog ponašanja na internetu, temeljno osposobljavanje/trening za djelovanje u katastrofama. Potom osposobljavanja za moderatore radionica diseminacije znanja o Crvenom križu i radionica Međunarodnog humanitarnog prava volontera iz područja organizacijskih i komunikacijskih vještina te iz područja realističkog prikaza ozljeda. U slobodno vrijeme predviđeni su šetnja orahovačkim krajolikom, kupanje na bazenu, sportski susreti, a u večernjim satima zabavni program u Centru te cjelodnevni izlet na orahovačko Jezero. U svrhu što bolje razmjene iskustava među mladima i društvima Crvenog križa, tijekom Ljetne škole mladih organizirat ćemo brojne aktivnosti kao što je Sajam crvenokrižaških središta na kome će sudionici imati priliku drugima predstaviti gradove i mjesta iz kojih dolaze te specifičnosti rada mladih svojeg društva Crvenog križa. Također, bit će provedene debate, tematske večeri i slične aktivnosti iz ostalih programa Crvenog križa – rekao je voditelj škole Goran Latković.

Na 12. Ljetnoj školi mladih društava Crvenog križa Osječko-baranjske županije sudjeluju 163 sudionika, a škola se ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.
- Kako se ove godine obilježava 50 godina od usvajanja i uvrštavanja u Statut sedam temeljnih načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, ovogodišnja Ljetna škola bit će posvećena poštovanju i promociji načela pokreta svugdje u svijetu. Radi ostvarivanja toga cilja, u vrijeme Ljetne škole mladi će raditi na apelu za poštovanje humanih načela u odnosima među ljudima, svim sukobima i ratnim situacijama. Apelom koji će biti upućen domaćoj i svjetskoj javnosti te međunarodnim organizacijama i dužnosnicima pozvat će se svi koji mogu pomoći da se poštuju humana načela i prava čovjeka, unutar čega je osnovno ljudsko pravo - pravo na život – istaknuo je, između ostaloga, pri svečanom otvaranju Ljetne škole mladih u Orahovici ravnatelj GDCK Osijek Marko Đukić. (V. Grgurić/Glas Slavonije)

Promo: