utorak, 28. srpnja 2015.

U Orahovici ogorčeni na Hrvatske vode

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com



Punih 15 godina mještani Ulice Stjepana Radića u Orahovici imaju veliki problem s poplavljenim dvorištima, vrtovima i voćnjacima. Naime, obližnje korito rijeke Vučice je preplitko, a voda se poslije svake jače kiše redovno izlije i da mještani sami nisu iskopali kanale oko kuća, imali bi vode i u dnevnom boravku.
Obitelji Stojić, Molnar, Maričić, Bunoza i drugi već su potpuno očajni. Žalili su se svima, od Grada Orahovice do Hrvatskih voda u Zagrebu:
- Otkako sam doselio u ovu ulicu u Orahovici 1999. godine imam isti problem. Malo jača kiša kad padne iz korita se izlije voda i mi plivamo. Zvali smo i žalili se svuda, Hrvatske vode koje su zadužene za uređenje korita i spas od poplava, već gotovo deset godine rade istu stvar. Dođu, pogledaju, sažale se nad nama i krenu graditi mali nasip. Svaki puta izgrade nasip od nekakvog šodera i čim kiša padne, voda taj isti nasip odmah odnese pa onda uz vodu po dvorištima i vrtovima imamo i kamenja, voda donese balvane, panjeve i slično. No, imamo ”malu Veneciju” oko sebe pa je to valjda lijepo – sarkastično zaključuje Franjo Molnar koji je po dolasku u Orahovicu osjećajući probleme, sam iskopao kanale oko svoje kuće koji mu danas spašavaju da voda ne uđe doslovno unutar kuće. Molnar je dodao i ovo:
Po meni mislim da je dovoljno napraviti pravi betonski nasip ili jednostavno dovest veliko kamenje koje bi služilo kao obrana. Ja čak gusto sadim drveće, jošiće kako bi koliko toliko smanjio količinu vode – zaključuje Molnar. Obitelj Stojić samo je nekoliko kuća dalje, a s Molnarovima preko ograde dijele vrt i voćnjak. Priča je jednaka.
To više nije za izdržati. Redovno fotografiramo sve te poplave, šaljemo nadležnima, ali ništa. Kad se samo sjetim da smo pri izgradnji kuće morali dati 18 tisuća kuna Hrvatskim vodama da bi dobili građevinsku dozvolu, danas se pitam za što su ti novci otišli. Ja sam slala molbe svuda, Hrvatskim vodama u Osijek, poduzeću Karašica-Vučica iz Donjeg Miholjca pa čak i Hrvatskim vodama izravno u Zagreb i ništa – ogorčena kaže Ljiljana Stojić.
Prvi odgovor potražili smo u Gradu Orahovici. Gradonačelnik Orahovice Josip Nemec rekao je kako Grad tu ne može puno:
I mi smo pokušali intervenirati kod Hrvatskih voda, no konkretno se ništa i dalje nije napravilo. Mi ”u korito” ne smijemo, dakle tu smo potpuno nemoćni. Odradimo ono što po zakonu smijemo i to je to. Ne znam što reći i kako pomoći našim sugrađanima, mogu samo reći da ni mi nećemo stati dok se to ne riješi – rekao je Nemec.
Iz Ureda za odnose s javnošću Hrvatski voda dobili smo slijedeće:
Rijeka Vučica je na predmetnoj dionici bujičnog karaktera i kod većih oborina dolazi do naglog dotoka velikih količina voda iz brdskog dijela sliva iznad Orahovice, te plavljenja depresija uz korito. Obilaskom lokacije utvrđeno je da je na nekoliko mjesta posjećeno drveće,na samom rubu korita rijeke, čime je znatno oslabljen rub korita, uslijed čega dolazi do erozije pokosa i manjeg izmještanja vodotoka, odnosno izlijevanja vode na navedene parcele, te daljnjeg tečenja preko susjednih parcela i vraćanja vode u korito neposredno iza stepenice. Nakon sličnih oštećenja Hrvatske vode su već u više navrata izvele radove sanacije mjesta izlijevanja i vraćanja rijeke u korito. Temeljem svega navedenog, ponovo će se izvesti radovi uređenja korita Vučice uz sanaciju i ojačanje obale – kažu iz Hrvatskih voda, a nakon našeg upita djelatnici poduzeća Karašica Vučica obišli su ponovno mjesto koje pravi problem navedenim obiteljima i sudeći prema zaključku, ubrzo će krenuti radovi na izgradnji čvrstog nasipa koji bi trebao riješiti sve probleme. (vpz.hr)



Promo:
PRPIĆ TRADE TISKARA
BRAĆE RADIĆA 13 SLATINA (preko puta policije)
telefon 033/550-866
mobitel 091/517-3116