ponedjeljak, 15. lipnja 2015.

U Slatinskom Drenovcu obilježen spomen na stradanja hrvatskih žrtava

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com




U Slatinskom Drenovcu jučer je obilježen spomen na stradanja hrvatskih žrtava iz 2. svjetskog rata i poslijeratnoga komunističkog perioda. Tradicionalnu svetu misu zadušnicu kod spomen-križa predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević.
– Želimo danas svojom sabranošću i molitvom iskazati ponajprije poštovanje i zahvalnost svim tim žrtvama, njih oko 500, ili tko zna koliko, ovdje, u ovoj jami, a onda i u obližnjim poznatim i nepoznatim mjestima, tko zna još kolikim. Želimo velikim srcem, milosrđem i praštanjem pristupiti zlu koje se dogodilo i moliti za dostojanstvo žrtava, rekao je u nadahnutoj propovijedi biskup Škvorčević. Govoreći o ljudskim i Božjim činjenicama, biskup je podsjetio na 1942. godinu, kad je u vrijeme mučnoga 2. svjetskog rata partizanska vojska u Slatinskom Drenovcu osnovala svojevrsni logor, koji je bio radni ili kažnjenički, ili oboje, ali koji svakako nije bio logor zabave, „nego se u njega željelo staviti one ljude koji nisu bili po mjeri onih koji su ovaj logor otvorili“.
Od 1942. do 1945. godine tu je bilo mnogo osuđenih koje je sudio vojni sud, a kad revolucionarni vojni sudovi donose pravdu, to nije pravna, nego osvetnička pravda.
– Ono što je ta vojska željela, boreći se protiv nekog fašističkog sustava, donijeti kao pravdu, donijelo je mnogo nepravde. Među ubijenima dvojica su, a možda i više, svećenika. 1943. po tom istom sudu bio je osuđen orahovački župnik Ivan Đanić, a sljedeće godine jednako tako po tom sudu bio je osuđen na smrt i slatinski župnik Julije Bürger. U nedalekom Voćinu 1943. ubijen je župnik Josip Martinac. Na tako malom prostoru trojica svećenika ubijena, što li su zgriješili tako velikoga da im se morala dosuditi smrtna kazna? Nemamo pravog odgovora na to pitanje, nego jednostavno – bili su na drugoj strani, na onoj kojoj je bilo povjereno navještati Božju riječ, istinu i pravednost. Katkad su navještali ono što se nekima nije sviđalo i crkva je bila progonjena.
Ali biskup je također rekao da ne smijemo sve svesti na sebe, jer onda samo nemoćno govorimo kako su nam „ubili neke naše“, a mi ne znamo što bismo pa proklinjemo neprijatelje, i time i mi postajemo još jednom žrtve.
– Praštanje i milosrđe najveća je moć čovjekovog duha. Nemoćan je onaj koji ne zna i ne može praštati. Praštanjem i milosrđem izdižemo se iznad zla koje nam je netko napravio. U Hrvatskoj je previše podjela, a još se dijelimo i zbog zla koje je u 2. svjetskom ratu napravljeno, i zbog zla koje je danas napravljeno, ali i zbog onog zla nakon 2. svjetskog rata u komunističkom sustavu. Hoćemo li mi ostati narod – žrtva, ili postoji mogućnost sve to što nam je učinjeno pamtiti, ali ne tako da uvijek iznova zaraženi budemo i ostanemo, ili ćemo Boga moliti onu moć duha i srca koja se zove ljubav, praštanje i milosrđe, pa da mi budemo veći i od Miloševićevog, od Titovog i tko zna čijeg zla? Ako to ne učinimo, ne samo da ćemo se i dalje dijeliti u Hrvatskoj, a malo nas je, nego ćemo umnažati zlo na zlo i nedostojno odživjeti svoje dane zato što je netko nedostojno neke stvari u prošlosti činio, rekao je propovijedi biskup Škvorčević.
Podsjetimo, u katakombama pored crkve Svetog Spasa u Slatinskom Drenovcu 1998. godine otkrivena je masovna grobnica sa 464 kostura i hrpom razbacanih ljudskih kosti. Pretpostavlja se da je tu bilo oko 500 žrtava. Istraživanja su potvrdila da su žrtve bili civili Hrvati sa šireg područja Virovitičko-podravske županije, vojnici NDH uhićeni dok su bili na vojnom odmoru kod svojih kuća te mnogi Hrvati iz kolona Križnoga puta.
Nakon 2. svjetskog rata komunističke vlasti novostvorene Jugoslavije naređuju uklanjanje vojničkih groblja i svih znakova po kojima bi se raspoznalo gdje su ona bila. Mnoga masovna gubilišta još uvijek nisu istražena, a u njima su još tisuće nedužnih žrtava.
Kod spomen-križa podignutog u čast nedužnim žrtvama u Slatinskom Drenovcu svijeće su zapalila i cvijeće i vijence položila su brojna izaslanstva, među njima i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Josip Đakić sa suradnicima. Na misi zadušnici bili su i zamjenica župana Sanja Bošnjak, gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš, načelnici općina slatinskog i orahovačkog područja i članovi udruga Hrvatski domobran s područja Slatine, Orahovice i Našica. Slatinske župe organizirale su prijevoz vjernika u Slatinski Drenovac.(foto na : radioslatina.hr)

Promo:
PRPIĆ TRADE TISKARA
BRAĆE RADIĆA 13 SLATINA (preko puta policije)
telefon 033/550-866
mobitel 091/517-3116