Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com
Potreban materijal:
100-200g dimljene slanine
500gr govedine
1/2L soka od paradajza
1/2L crnog vina
1-2 lista lovora, malo timijana, bibera i soli
1 manja glavica crnog luka
25gr maslaca
1 kašika brašna
400gr svežih šampinjona
1/2L juhe od kocke
1/2kg širokih rezanaca (tjestenina) po želji, može se poslužiti i bez tjestenine
Priprema:
500gr govedine
1/2L soka od paradajza
1/2L crnog vina
1-2 lista lovora, malo timijana, bibera i soli
1 manja glavica crnog luka
25gr maslaca
1 kašika brašna
400gr svežih šampinjona
1/2L juhe od kocke
1/2kg širokih rezanaca (tjestenina) po želji, može se poslužiti i bez tjestenine
Priprema:
Slaninu isjeći popreko na tanke trake i propržiti na malo ulja, stalno miješajući dok ne postane hrskava. Zatim je staviti na papirnu salvetu da dobro upije masnoću.
Meso isjeckati na kockice iste veličine i pržiti na vrelom ulju dok ne porumeni. U posudu sa govedinom naliti malo gustog soka od paradajza, a zatim zaliti crnim vinom s tim što se vino dodaje po malo pošto zavri, do kraja kuhanja je potrebno naliti cijelu količinu.
Dodati češanj sitno sjeckanog bijelog luka i 1-2 lista lovorovog lista, malo bibera, timijana i posoliti po ukusu.
Povremeno zalijevati juhom od kocke, koju ste u međuvremenu pripremili. Kuhati na laganoj vatri sat vremena. Dodati glavicu crnog luka sjeckanu na veće kocke. Posebno izmiješati žlicu brašna sa kockom putra i dodati u gulaš.
Krčkati tako nekih pola sata na laganoj vatri i voditi računa da doda vino kada ispari. Zatim mesu dodati sjeckane šampinjone na listiće i slaninu koju ste predhodno zapržili.
Krčkati još nekih pola sve zajedno. Na kraju dodati Vegetu po ukusu.
Kao prilog uz gulaš ide tjestenina pripremljena na uobičajen način.