utorak, 14. travnja 2015.

U Kladarama održana manifestacija “Povrat tradicijskim običajima…”

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U prepunom Društvenom domu u Kladarama, Udruga “Čuvarice kulturne baštine” iz Kladara organizirala je manifestaciju “Povrat tradicijskim običajima – izložba pisanica i matkanje pisanicama” te promociju knjige “Kako su to radili naši stari”.
Pisanice i razne prigodne radove su izložile udruge i pojedinci s područja općine Pitomača, Virovitičko-podravske županije i s područja Koprivničko-križevačke županije, čije članice su i pred posjetiteljima izrađivali pisanice u raznim tehnikama ukrašavanja.
Najmlađi Dinjevčani i Dinjevčanke su izveli šaljivi igrokaz, mlade članice i članovi Čuvarica kulturne baštine su izveli recitaciju i ples, a potom je uslijedilo i tradicionalno matkanje pisanica. Matkanje je stari hrvatski običaj i tradicija je na matkanu nedjelju da se jedni s drugima „matkamo“, odnosno mijenjamo pisanice. Cijeli program, uz voditeljicu Ines Giba Jambrišak, bio je protkan pričama i anegdotama organizatorice, predsjednice Udruge „Čuvarice kulturne baštine“ iz Kladara Ivke Mađar.
Starije članice Čuvarica kulturne baštine prezentirale su knjigu „Kako su to radili naši stari“ koju je napisala Ivka Mađar.
Kratku prezentaciju održala je i tajnica LAG-a Virovitiči prsten Sanja Nađaković.
I općinski načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, koji je također bio prisutan u Kladarama, se na kraju manifestacije matkao s najmlađima. Načelnik Grgačić je pohvalio organizaciju i ideju očuvanja starih hrvatskih i podravskih običaja.
Izložba je bila humanitarnog karaktera. Sav prihod od prodaje i dobrovoljnih priloga ići će za Josipa Frigana iz Dinjevca i njegovu majku Ivanku. (pitomaca.hr/fotogalerija na : vpz.hr)