Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com
U Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina, 25. travnja s početkom u 11 sati, održati će se predavanja Priča o prehrambenom suverenitetu i Radionica prepoznavanja samoniklog bilja.
Priča o prehrambenom suverenitetu :
-Pravo svakog naroda je da sam utvrdi vlastiti stav prehrane bez ugrožavanja drugih ljudi i okolipa i da očuva osnovne resurse za preživljavanje čovječanstva: plodno tlo, čistu vodu i zrak, narodnu baštinu poljoprivrednih kultura, pasmina stoke i tradicijskih znanja, a što je pojam prehrambenog suvereniteta. Priču će ispričati Sunčana Pašek ,članica ZMAG-a.
Radionica prepoznavanja samoniklog bilja :
-Kako promatrati okoliš i prepoznavati biljke? Gdje , kada i kako ubrati samoniklo bilje ne narušavajući prirodnu ravnotežu? Kako samoniklo bilje iskoristiti za hranu ili lijek ? Priču će ispričati Damir Šeler , član ZMAG-a.
Orarij :
-11:00 sati-Priča o prehrambenom suverenitetu
-12:30 sati-Pauza
-12:40 sati-Samoniklo jestivo bilje
-14:00 sati-Pauza
-15:00 sati-Radionica na otvorenom; upoznavanje okoliša i pronalaženje samoniklog bilja
Što je permakultura :
U Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina, 25. travnja s početkom u 11 sati, održati će se predavanja Priča o prehrambenom suverenitetu i Radionica prepoznavanja samoniklog bilja.
Priča o prehrambenom suverenitetu :
-Pravo svakog naroda je da sam utvrdi vlastiti stav prehrane bez ugrožavanja drugih ljudi i okolipa i da očuva osnovne resurse za preživljavanje čovječanstva: plodno tlo, čistu vodu i zrak, narodnu baštinu poljoprivrednih kultura, pasmina stoke i tradicijskih znanja, a što je pojam prehrambenog suvereniteta. Priču će ispričati Sunčana Pašek ,članica ZMAG-a.
Radionica prepoznavanja samoniklog bilja :
-Kako promatrati okoliš i prepoznavati biljke? Gdje , kada i kako ubrati samoniklo bilje ne narušavajući prirodnu ravnotežu? Kako samoniklo bilje iskoristiti za hranu ili lijek ? Priču će ispričati Damir Šeler , član ZMAG-a.
Orarij :
-11:00 sati-Priča o prehrambenom suverenitetu
-12:30 sati-Pauza
-12:40 sati-Samoniklo jestivo bilje
-14:00 sati-Pauza
-15:00 sati-Radionica na otvorenom; upoznavanje okoliša i pronalaženje samoniklog bilja
Što je permakultura :
Permakultura je svjesno oblikovanje (dizajn) i održavanje poljoprivredno produktivnih ekosustava koje odlikuje bioraznolikost, stabilnost i žilavost prirodnih ekosustava. Permakultura je harmonična integracija ljudi i krajolika, koji na održivi način osigurava hranu, energiju, sklonište i ostale materijalne i nematerijelne potrebe.
Permakultura je kovanica dvije riječi – permanentna agrokultura (Permanent Agriculture) koju je početkom 70-ih revitalizirao tasmanijac Bill Mollison. Riječ “Permaculture” zaštićena je autorskim pravom, a vlasnici autorskih prava su Permakulturni instituti i Kolegiji diplomanata širom svijeta. Navedene institucije brane autorsko pravo sa svrhom ujednačenog i kvalitetnog obrazovanja novih diplomanata. Institut Permakulture Hrvatske jedna je od međunarodnih ustanova – nositelja navedenog autorskog prava.
Permakultura je interdisciplinarna znanost o Zemlji. Objedinjuje mnoge klasične znanosti i usmjerava ih na brigu o Zemlji, brigu o ljudima, mudar nadzor širenja populacije i nadzor potrošnje materijalnih dobara.
