petak, 27. ožujka 2015.

Na izložbi vina slatinskog vinogorja nagrađeni najbolji vinari

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Gradska Turistička zajednica, Udruga vinara Slatina, Grad Slatina i restoran “Stari podrum” jučer su organizirali već tradicionalnu izložbu vina slatinskog vinogorja.
Izložba je održana u restoranu Stari podrum, gdje su se tom prigodom okupili slatinski vinari i ocjenjivači njihovih vina, zamjenica virovitičko-podravskog župana Sanja Bošnjak, zamjenik gradonačelnika Slatine Milan Janković i direktorica Turističkog ureda Helena Hegediš.
Ove godine slatinski vinari donijeli su na ocjenjivanje 29 uzoraka svojih vina i dva uzorka rakije, koje je ocijenilo stručno povjerenstvo u sastavu Blaženka Možer, Irena Sabo i Rajka Maravić. Govoreći o izloženim vinima i utjecaju vremenskih prilika na prošlogodišnju kvalitetu grožđa i vina, Blaženka Mozer je podsjetila da je 2014. bila teška vinogradarska godina, s mnogo oborina, izmjena hladnog i toplog vremena i s malo sunčanih dana.
Zato grožđe nije moglo nakupiti dovoljno šećera, a uoči berbe javio se i kiseli botritis, koji je podrumarima dodatno otežao posao. Iznenađujuće su bila dobra crna vina, a kod bijelih ima velikih razlika u kakvoći. Upravo zbog tako teške godine povjerenstvo je nagradilo trud vinara većim brojem zlatnih plaketa.
Zlato su dobili Ivan Želežić za zweigelt, Ivica Detelić za kupinovo vino, Branko Cerovski za frankovku, Zlatko Antolović za stolno crno vino, Darko Gabrić za graševinu.
Jedanaest uzoraka vina nagrađeno je srebrnom, a dva brončanom plaketom, tri uzorka dobila su priznanje, a osam uzoraka nije ocijenjeno. Povjerenstvo su oduševila i dva uzorka rakije Zvonka Benca, pa su zlatne plakete osvojile njegove rakija viljemovka i rakija od dunja. (fotogalerija na : radioslatina.hr)