nedjelja, 18. siječnja 2015.

Dražen Đurović-''Analiza trenutačnog političkog i ekonomskog stanje u državi''

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Saborski zastupnik i predsjednik HDSSB-a Požeško-slavonske županije, dr. Dražen Đurović na svojoj službenoj Facebook stranici dao potpunu i vrlo realističnu dijagnozu trenutnog stanja hrvatskog društva sa političkog, socijalnog i ekonomskog gledišta :


''Slušam jučer i danas Karamarka, čitam medijske analize i komentare političkih događaja oko predsjedničkih izbora. I ponovno se čudim kao Crvenkapica : Zar nam do parlamentarnih izbora ponovno slijedi samo ideološka bojišnica? Profiliranje "ljevice" i "desnice" po modelu crveno-crne Hrvatske? Tita, komunjara, udbaša jugofila, domoljuba i sl. Zar je moguće da će te teze, te priče i ta vrsta homogeniziranja biračkog tijela dominirati i na parlamentarnim izborima 2015.? 

Naprosto ne mogu vjerovati, ali izgleda da recept koji je donio slastan zalogaj na zadnjih nekoliko izbora HDZ-u, isti neće mijenjati ni za parlamentarne izbore. Nema potrebe da ovdje trošim vrijeme na objašnjavanje svojih pozicija oko tih tema. 

Pogledajmo samo presjek sadašnjeg trenutka : ušli smo u 7. godinu recesije, kumulativni pad BDPa je oko 13%, zaduženost i građanstva i države je vrlo visoka, konkurentnost gospodarstva vrlo mala, administracija i birokracija cijelog državnog aparata na svim razinama (broj županija, gradova, općina, agencija, zavoda i sl. i njihovih zaposlenika) naprosto neizdrživa, radi nas ukupno (uključujući i prethodno nabrojani višak) nešto više od 1,4 milijuna, imamo više od 1,2 milijuna umirovljenika, starosna struktura stanovništva dramatično se pogoršava zbog starenja, depopulacija i odumiranje vode ka smanjenju broja stanovnika koje se mjeri u stotinama tisuća svakih 10 god. 

Nakon ulaska u EU ubrzao se proces nastanka nove gospodarske emigracije uz odlazak mladih ljudi, većinom bolje obrazovanih, koji nisu dio raznih "elita" koje jedine uspijevaju dobiti posao u Hrvatskoj i koji odlaze u države EU, te prekomorske države. 
Unutarnje centrifugalne sile izvlače i ono malo ruralnog stanovništva što vodi ka sve bržem gašenju života na selu, gdje ostaju samo staračka domaćinstva. S druge strane, razina socijalne, zdravstvene i mirovinske sigurnosti koja je uspostavljena u društvu postaje teret ovih 1,4 milijuna ljudi koji još rade, a koji ih više jednostavno neće moći financirati. 

Cijela ta spirala, koja traje još od kraja 90.-tih, ubrzana je recesijom od 2008., i još više ubrzana radom ove potpuno nekompetentne vlade od 2011. ,pojačala je brojne društvene tenzije, napetosti, frustracije, kolektivnu društvenu depresiju i danas u hrvatskom društvu duboko ukorijenjen osjećaj besperspektivnosti i nemoći ,pa i apatije. 
Nezadovoljni su svi: učitelji, liječnici, službenici, radnici, poljoprivrednici, umirovljenici, studenti, domaćice... Dio tog nezadovoljstva opravdan je, dio nije, ali je to razumljiva posljedica stanja i okolnosti za koje građani nisu krivi izravno, jer na njih ne mogu ni utjecati. U toj situaciji, kad svi žele i čekaju nekakav zaokret i kad politički preokret visi u zraku, oni od kojih se taj zaokret očekuje, a to je u prvom redu najveća oporbena stranka, oni očito nastavljaju podjelu hrvatskog društva na ideološkoj osnovi, na pitanjima prošlosti i na temama koje ni na koji način ne mogu pomoći u rješavanju problema sadašnjosti. 
Svakako nisam apolitičan, niti sam dezideologizran. I sam po toj ideološkoj razdjelnici sigurno pripadam "desnici". Ali, problem je što i "ljevica i desnica" ,osim izloga, nude isti sadržaj. A sadržaj je politokracija, partitokracija, nepotizam, klijentelizam, vođenje politike bez politike u pravilu iživljavati sadržaj politike na nekoliko ideoloških čvorova, pustiti banke i velike tvrtke u pravilu trgovačkog ( uvozničkog) lobija da kreiraju gospodarske odnose pretvarajući Hrvatsku u malu gospodarski ovisnu kolonijalnu državicu koja je suverena jedino po pitanju utjerivanja dugova vlastitim građanima. 
Uvaljivati "svoje" u različite sinekure, izmišljena i neizmišljena radna mjesta i preživljavati na vlasti što je moguće duže. HNB ne doticati i ni ne pokušavati (unutar zadanih okvira) bar malo kreirati monetarnu politiku ili, ne daj Bože, mijenjati duboko ukorijenjene postulate između rada i nerada, vrijednosti stvaranja i potrošnje i sl. 

Možda bih zbilja trebao otvoriti blog, pa opširnije pisati ,jer ovo je preduga objava za Facebook, ali ne mogu vjerovati da se ne može formulirati neka logična, konstruktivna, politika desnog centra koja bi imala smislenu konstrukciju političkog razvoja, gospodarskog razvoja i modernih društvenih odnosa, a ne bi počivala na arhetipovima koji sadržajno nude isti proizvod, samo zapakiran u drugačiji celofan, kao što je danas slučaj u pogledu vodećih stranaka "ljevice i desnice". 

Može li Savez za Hrvatsku politički preživjeti? 

Mogao je i može, po mom mišljenju. Ali ne ako će se natjecati s HDZ-om oko ideoloških pozicija, već ako ponudi politički sadržaj, od kojeg je HDZ oduvijek, pa i danas, bio ispražnjen. 
Moguće je ponuditi politiku desnog centra koja bi bila sadržajno potpuno drugačija od politike HDZ-a i tu politiku prezentirati i ponuditi hrvatskim biračima. A ne desni radikalizam ili redikulizam kojeg, i ovako i onako, na hrvatskoj političkoj sceni ima koliko hoćeš. 

Politika HDZ-a i SDP-a je ili si s nama ili si protiv nas, trećeg nema. Ali ja, i ne samo ja, ima nas dosta u HDSSB-u koji ne pripadamo ''ni vama ni njima'', niti ćemo pripasti.

Sve ovo napisano moje je promišljanje ,kao slobodnog čovjeka koji želi svojoj Domovini bolje sutra. Domovini koju neizmjerno volim ali sam i iskreno žalostan i tužan, jer nikako ne uspijevamo krenuti nekim boljim, sretnijim putem. Putem rada, reda, poštenja, odgovornosti i stvaranja''.




-''Pred nama je Domovinski rat za bolju Hrvatsku", nagovijestio je Karamarko. 
 ''O Bože, kad će na red doći DOMOVINSKI RAD ZA BOLJU HRVATSKU''?-pita se dr. Đurović u svom opširnom osvrtu.









   
Uredio & Foto : Dragutin Fišli