utorak, 2. prosinca 2014.

Predstavljen Panonski drvni centar kompetencija

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Tematski okvir summita bio je povećanje konkurentnosti, internacionalizacija poslovanja, optimizacija troškova, stvaranje novih proizvoda i usluga, povećanje produktivnosti, uvođenje novih poslovnih modela i iskorištavanje potencijala jedinstvenog digitalnog tržišta EU uz pomoć hrvatskih ICT rješenja.
Summit se odvijao u četiri tematska panela na kojemu su sudjelovali brojni ugledni stručnjaci i predstavnici industrija te tijela koja će imati vodeću ulogu u implementaciji Industrijske strategije. Sudionici panel rasprava predstavili su i konkretne primjere poslovnih procesa u koje su ugrađena odgovarajuća ICT rješenja, a koja su usmjerila njihovo poslovanje na rast i razvoj, naročito u  sektorima kao što su kontinentalni turizam, drvno-prerađivačka te prehrambeno-prerađivačka industrija.
Uz brojne druge predstavnike iz cijele Hrvatske, na summitu je sudjelovala i Razvojna agencija VIDRA sa predstavnicom Ivanom Filipović, koja je sudjelovala u panelu “Uloga tehnologije u razvoju drvno-prerađivačke industrije” te predstavila Panonski drvni centar kompetencija, koji je prvi centar kompetencija u RH i do sada najvrijedniji projekt u Virovitičko-podravskoj županiji. Ukupna vrijednost projekta je 44.701.237,17 kn, a 99% vrijednosti projekta bit će financirano iz Strukturnih fondova EU, dok Virovitičko-podravska županija financira razliku od 1%. Prijavitelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri na projektu su VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Institut Ruđer Bošković i Šumarski fakultet u Zagrebu.
ICT summit je održan u organizaciji Ministarstva gospodarstva, koje je pokrenulo ovaj projekt u suradnji s Hrvatskim klasterom konkurentnosti ICT industrije, Udrugom informatičke i komunikacijske djelatnosti HUP-a, Hrvatskom gospodarskom komorom, Udrugom hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx, Agencijom za investicije i konkurentnost, te Gradom Osijekom.
Cilj projekta je pomoći u oblikovanju novog prostora suradnje unutar gospodarske zajednice, između ICT sektora i svih drugih industrija, što će pridonijeti smanjenju troškova, stvaranju novih proizvoda i usluga, povećanju konkurentnosti i rastu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU. (ravidra.hr/vpz.hr)