nedjelja, 16. studenoga 2014.

Povodom Dana sjećanja na Vukovar, održana hodnja od Čačinaca do Vukovara

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranaka Orahovica, a povodu Dana sjećanja na grad heroj Vukovar, tradicionalno održana hodnja od Čačinaca do Vukovara. 
Hodnja je i ove godine, treću godinu za redom, održana u čast poginulom hrvatskom heroju, branitelju Vukovara, Čačinačnu Željku Majoru. Željko Major je 20. studenoga 1991. godine pogubljen na Ovčari sa još 200-injak hrvatskih branitelja. Bio je dragovoljac, otišao je na branik domovine u herojski Vukovar braniti svoju svetu Domovinu:
Evo treću godinu za redom odlučili smo odati počast Željku Majoru koji je dao ono najsvetije od sebe, svoj život za Vukovar, za Hrvatsku. Iako su pozvani svi oni koji mogu, koji žele odati počast ovom istinskom heroju, na put dug 147 kilometara krenuli smo nas četvorica. Hodamo u četiri etape, četiri dana. Prvi dan prošli smo 30 km od Čačinaca do Našica. Potom smo drugi dan prepješačili 42 km od Našica do Bizovca, a treći dan je iza nas 35 km od Bizovca do Tenje. U Tenji smo položili cvijeće i zapalili svijeće kod spomen obilježja na mjestu pogibije branitelja s orahovačkog područja Damira Hornunga i Franje Jusupa i evo danas četvrti dan krećemo za Vukovar u posljednjoj dionici od 40 km, dakle od Tenje do Vukovara. Po dolasku u Vukovar ostat ćemo tamo do središnjeg dana obilježavanja 18. studenog kdaa će nam se priključiti naši članovi Udruge i svi hrvatski branitelji te građani Orahovice i susjednih općina koji će u grad heroj stići organiziranim autobusom – kaže predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Orahovica Miroslav Tot.A
Prije samog polaska u Čačincima su branitelji hodočasnici u pratnji članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa šireg orahovačkog područja, položili cvijeće i zapalili svijeće kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima u središtu Čačinaca te na grobnom mjestu Željka Majora gdje su ih na put molitvom i zahvalom ispratili roditelji Željka Majora te župnik čačinački Ivica Razumović. (V. Grgurić/vpz.hr)