subota, 22. studenoga 2014.

Orahovica vrhunsko turističko odredište

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Orahovica se realiziranim projektima i atraktivnim sadržajima, kao i uspješnom promidžbom,  u posljednjih nekoliko godina svrstala u vrhunsko turističko odredište. No tu priča nije stala. U četvrtak, 20. studenog 2014. godine, u prostorijama gradske uprave, održan je sastanak sa projektantima projekta TRC „Jezero – Hercegovac – Ružica grad“, predstavnicima tvrtke Capital ing te predstavnicima tvrtki Ekoing d.o.o. i Accredo d.o.o., izvoditeljima radova na adrenalinskom parku koji će biti izgrađen na izletištu Orah, odnosno u dijelu šume parka prirode Papuk.
Sastanak je održan na temu izvršenja usluge izrade tehničke dokumentacije za izgradnju pratećeg rekreacijskog sadržaja u Turističko – rekreacijskom centru „Jezero – Hercegovac – Ružica grad“, adrenalinskog parka. Tehnička dokumentacija obuhvaća izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta te troškovnika, a vrijednost ugovorenih usluga iznosi 165.000,00 kn bez PDV – a. Izrada navedene dokumentacije biti će velik doprinos razvoju turističko – rekreacijskog centra, jer će se navedenim aktivnostima produljiti turistička sezona, a kupalište na jezeru obogatit će novim sadržajima dosadašnju ponudu i biti pristupačno svim posjetiteljima.
Nakon predstavljanja projekta u Ministarstvu turizma RH, 14. siječnja 2014. godine, isto je prepoznalo viziju Grada Orahovice te je u okviru programa „Fond za razvoj turizma“ 2013. godine, Gradu Orahovici odobrilo iznos od 200.000,00 kn za sufinanciranje projekta Turističko – rekreacijski centar „Jezero – Hercegovac – Ružica grad“. Sredstva će se utrošiti za izradu kompletne tehničke dokumentacije za dva tematska parka na dvije lokacije, Aqua park i Adrenalinski park. Omjer sufinanciranja prema natječaju iznosi max 80% ukupnih troškova izrade dokumentacije od ukupnih troškova bez iskazanog PDV – a.
Aqua park obuhvaća uređenje i izgradnju dodatnih atraktivnih sadržaja na postojećem kupalištu na jezeru: izgradnja na vodenoj površini – ponton pozornica, tobogan i sl. te uređenje plaže, pješačkih komunikacija i zabavnih sadržaja, uz osiguranje pristupačnosti javnih površina i ulaza u vodu osobama s invaliditetom. Adrenalinski park sastojat će se od nekoliko tematskih cjelina ukupne površine oko 10.000 m2: viseći poligon za djecu i odrasle, zip – line (spust po čeličnom užetu od najviše do najniže točke), trim staze (oprema za rekreaciju i kondcijske vježbe ), fitness outdoor (sprave za fitness na otvorenom) i paint – ball.
Pripremljeni projekti aplicirat će se na Strukturne fondove EU, a udio vlastitih sredstava, kao i mogućnost praćenja i vođenja projekta, Grad Orahovica osigurat će svojim stručnim i financijskim kapacitetima. (orahovica.hr)