nedjelja, 26. listopada 2014.

Županu Tolušiću svečano uručen Ugovor za projekt „Panonski drvni centar kompetencija“

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U petak, 24. listopada, u Zagrebu, župan virovitičko-podravski, Tomislav Tolušić, nazočio je svečanom uručivanju i predstavljanju ugovora iz projekta „Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu“ iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013.
Tom prilikom županu Tolušiću uručen je Ugovor za „Panonski drvni centar kompetencija“, jedan od prvih projekata koji će biti realiziran iz Strukturnih fondova EU u okviru navedenog Programa.
Izgradnja Centra ima za cilj povećanje konkurentnosti drvno-prerađivačkih poduzeća na širem panonskom, ali i na čitavom području Republike Hrvatske, te će pužati usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora, i to u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, odnosno proizvoda s većom dodanom vrijednošću, s naglaskom na inovacije.
Ukupna vrijednost projekta, čija će se provedba odvijati kroz 24 mjeseca, je 44.701.237,17 kn, a 99% vrijednosti projekta bit će financirano iz Strukturnih fondova EU dok Virovitičko-podravska županija, koja je nositelj projekta, financira razliku od 1%.
Patneri na projektu su VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Institut Ruđer Bošković i Šumarski fakultet u Zagrebu. Centar će ujedno biti i poveznica između poduzetnika i znanstvene zajednice, pošto će znanstveni partneri, Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković, kroz projekt dodatno opremiti svoje laboratorije opremom koja će omogućiti istraživanje i razvoj novih proizvoda od drva.
Panonski drvni centar kompetencija u ožujku 2013. godine proglašen je od strane Hrvatskog klastera konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora „Projektom od nacionalnog interesa za drvno-prerađivački sektor“ pošto je riječ o prvom hrvatskom centru koji će biti usmjeren na jačanje tog sektora. (vpz.hr)