ponedjeljak, 20. listopada 2014.

Orahovica-U OŠ Ivana Brlić Mažuranić obilježen Svjetski dan jabuka

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Učenici i učitelji Osnovne škole ”Ivana Brlić” Mažuranić tradicionalno su obilježili Svjetski dan jabuka. Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju.
S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. Kreativni i maštoviti kao i uvijek, a u cilju promocije važnosti jabuke, orahovački su osnovci ovogodišnji Dan jabuka popunili igrom, slikom i riječju. Sve je počelo zabavnim sportskim igrama s jabukama u školskoj sportskoj dvorani, a potom su učenici na zadane teme, isključivo vezane uz jabuku, morali upotrijebiti svoju maštu:
- Igre su bile više nego zabavne. Natjecali su se učenici nižih razreda i to 2. i 4. protiv 1. i 3. a igre su bile štafeta s jabukom među koljenima, pa jabukom među glavama, provlačenje kroz kolut s jabukom u ruci, trčanje s jabukom na kuhači i na kraju smo svi zajedno hodali po dvorani s jabukom na glavi. U svojim učionicama razredi su imali razne zadatke: drugi razredi su radili otiske jabuke s vodenom bojom na papir, četvrti su slikali stablo jabuke kroz četiri godišnja doba, a treći izrađivali jabuke od raznih materijala – rekla je voditeljica projekta Svjetskog dana jabuka u orahovačko Osnovnoj školi, učiteljica Maja Pavlić.
Uoči početka sportskih igara s jabukama, učenici su recitalom ukazivali na važnost jabuke:
Željeli smo probuditi u učenicima svijest koliko je jabuka zdravo voće i važna u života ljudi. Ono što je najvažnije, svi su učenici škole sudjelovali na svoj način, ukrašen je velik broj panoa u školi i učinili smo nešto edukativno i korisno za djecu. Moram pohvaliti sve učitelje i učenike za ogroman trud koji su uložili u ovom, kao i u svakom drugom našem projektu – zaključila je ravnateljica orahovačke Osnovne škole Maja Škraba. (icv.hr/vpz.hr)