petak, 22. kolovoza 2014.

Počela 11. ljetna škola mladih Crvenog križa

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici započela je 11. ljetna škola mladih 2014. Crvenog križa. 
U ovogodišnjoj ljetnoj školi okupilo se gotovo 200 mladih većinom s područja Osječko-baranjske županije, no isto tako školu pohađaju i mladi iz cijele Hrvatske te Novog Sada i Sombora (Republika Srbija), Doboja i Tuzle (BiH) i Pečuha (Mađarska).
Školu je otvorio rukovoditelj Ljetne škole i ravnatelj GDCK Osijek Marko Đukić, a potom je tradicionalno podignuta zastava škole te izvedena himna Crvenog Križa ”Neka cijeli ovaj svijet”. U sljedećih 10 dana mladi će biti educirani za različite programe iz područja rada Crvenog križa kroz radionice prve pomoći, realističnog prikaza ozljeda, djelovanja u katastrofama, komunikacijskih i organizacijskih vještina, prevencije ovisnosti i spolno prenosivih bolesti, prevencije trgovanja ljudima te sigurnog ponašanja na internetu i međunarodnog humanitarnog prava. Edukacija će se provoditi po načelu „mladi za mlade“ – voditelji programa mladi su volonteri Crvenog križa koji su ranije educirani za zadane teme, a posljednjih nekoliko mjeseci pripremali su cjelokupni program 11. Ljetne škole mladih.
Ova Ljetna škola mladih, kao i sve do sada, bit će ispunjena znanjem, idejama, smijehom i prijateljstvom, a sve s ciljem širenja humanosti i poruke mira prema mladima i onima kojima će mladi to dalje prenositi. Ove godine uveden je i sustav gdje se osim praćenja i testiranja mladih, određuje i najbolji sudionik iz svake grupe koji dobije ulogu koordinatora i kojima zadatak izvještavati o provedbi zadanih aktivnosti. Sudionici su već odradili prvi dio programa, u tijeku su daljnje edukacije i radionice, a svečano zatvaranje uz mnoštvo iznenađenja bit će održano 28. kolovoza. (vpz.hr)