subota, 5. travnja 2014.

Edukativna šetnja maketom debelog crijeva

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Jučer je u Slatini i Virovitici održana javnozdravstvena akcija Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, raka vrata maternice i raka debelog crijeva. S namjerom podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda kod građana akciju je proveo Zavod za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije uz pomoć Invalidskog društva ILCO iz Varaždina.

Uz podjelu prigodnih edukativnih letaka građanima je izložena i trodimenzionalna maketa debelog crijeva dugačka čak devet metara. Znatiželjni građani mogli su prošetati maketom,kako bi naučili nešto više o debelom crijevu ali i povećali svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji je danas jedan od najčešćih zloćudnih bolesti među stanovništvom razvijenog svijeta i jedan od glavnih uzroka smrti.
Pacijenti već saznanjem da su oboljeli od karcinoma doživljavaju stres. Operativnim zahvatom često se mora pribjeći izvođenju privremenog ili trajnog otvora za pražnjenje crijeva, što dodatno otežava psihološko stanje pacijenta.

O svojoj bolesti otvoreno je pričao i Ivan Kovačić, predsjednik Invalidskog društva ILCO izVaraždina. „Brojni pacijenti teško prihvaćaju bolest. Nije dobro da se čovjek povuče u sebe i odbije pomoć drugih zbog nelagode. Zato je kod pojave bolesti važna edukacija. Ako se poštuju osnovna pravila, život može biti kvalitetan. Uz pozitivan stav važnija je i prehrana“ – naglasio je Ivan Kovačić.(tekst Emil Gazdek-virovitica.net)

Foto/df :