subota, 30. studenoga 2013.

U Virovitici započeli radovi na prvoj hrvatskoj sunčanoj elektrani

Blog zamišljen da bez rezerve iznese istinu. Nezavisan,vlastitim financiranjem, nitko ne može usmjeravati autora u njegovom viđenju anomalija društva na koje upozorava....E-mail bloga/fajsdr@gmail.com/Dragutin Fišli, Slatina.


Unatoč neizvjesnoj budućnosti tržišta solarnih sustava u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II poslovna suradnja tvrtki BRANA d.o.o. iz Virovitice i D.M.S. d.o.o. iz Lukača,urodila je početkom radova na prvoj hrvatskoj sunačanoj elektrani okretnog tipa „Brana I“ snage 30 kW. 
Elektrana je proizvedena u Virovitici i 90 posto dijelova je hrvatski proizvod, a jedan ovakav sustav godišnje proizvodi 54 kW/h te je kao takav osobito zanimljiv za upotrebu u poljoprivredi i drugim granama za dovod el. energije na izolirana mjesta. Naime radi se o dvoosovnom okretnom solarnom sustavu koji koristi svoj program kako bi precizno pratio sunce od jutra do večeri i na taj način proizvodi do 45% više električne energije od fiksnih sustava jednake veličine, ima zaštitu od naleta vjetra i udara munje, te jednostavan montažni oblik građenja.


Kako je rečeno na svečanosti početka radova ova investicija čija vrijednost iznosi 600.000,00 kroz 14 godina ostvaruje prinos od 2.000.000,00 kuna i radi se, može se reći o oglednom primjerku, koji je tek je prvi korak prema izgradnji tvornice koja bi trebala zapošljavati 20 ljudi i proizvoditi 100-150 trackera.
Otvorenju su između ostalih nazočili župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, zamjenik župana Igor Pavković, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, ravnateljica VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije…
Župan Tomislav Tolušić tom prigodom je naglasio kako Virovitičko-podravska županija i on osobno daju punu potporu investitorima te je između ostalog ustvrdio da će se nažalost investitori morati okrenuti vanjskim tržištu koje prepoznaje vrijednost ovog proizvoda jer je promjena tarifnog sustava u Republici Hrvatskoj ovu investiciju učinila upitnom. (vpz.hr)