subota, 16. ožujka 2013.

Evačić: Spasili smo 600 od 1.000 radnih mjesta u Biljemerkantu

Blog zamišljen da bez rezerve iznese istinu. Nezavisan,vlastitim financiranjem, nitko ne može usmjeravati autora u njegovom viđenju anomalija društva na koje upozorava....E-mail bloga/fajsdr@gmail.com/Dragutin Fišli, Slatina.

Radnici će plaću za veljaču potraživati iz stečajna mase


Narodni trgovački lanac (NTL), preuzeo je veći dio trgovina Biljemerkanta, posljedično tome i Biljemerkantove trgovine koje su od početka ožujka u stečaju. Podsjetimo, NTL je interesno udruženje hrvatskih kompanija koje se bave isključivo trgovačkim poslovanjem, a Biljemerkant je do svog kraja bio njihov član.
- Sukladno tome NTL je bio pojedinačno najveći dobavljač Biljemerkanta i ovakvim i za nas iznenađujućim razvojem situacije ostali smo bez značajnog dijela mogućnosti plasmana robe. Uzimajući u obzir gospodarski trenutak, posebice na istoku Hrvatske, mi smo kao društveno odgovorna tvrtka sklopili ugovor sa stečajnim upraviteljicama i od ovog tjedna preuzeli smo poslovanje u onim trgovinama u kojima je Biljemerkant vlasnik, izvijestio je Martin Evačić, predsjednik Uprave društva NTL-a.
Gasi se brend Biljemerkant
To znači 210 maloprodajnih objekata, dok će se u ponedjeljak znati nastavljaju li se razgovori i za preuzimanjem ostalih 180 prodavaonica u kojima je Biljemerkant bio u zakupu.
- Neće biti moguće preuzeti sve zaposlenike, računam da ćemo u ovom trenutku preuzeti približno 60 posto radnika, odnosno njih 600-tinjak, precizirao je Evačić.
U svakom slučaju to sada znači da se gasi ime i brend Biljemerkanta, trgovine nastavljaju poslovati pod NTL-om, što sugerira da su u ovom lancu spremni razmišljati o nastavku poslovanja i nakon zaključenja stečaja.
- Valja znati da mi obveze prema radnicima, dobavljačima i ostalima preuzimamo kada ugovorno uđemo u trgovinu, precizira Evačić.
Što znači da će radnici jednu neisplaćenu plaću, za veljaču, potraživati iz stečajna mase. Ročište za vjerovnike za oba društva zakazano je za drugu polovicu travnja.
U Biljemerkantovim trgovinama diljem Slavonije i Baranje posljednjih mjesec dana radnici su radili sa strahom za svoju egzistenciju i budućnost. U manjim mjestima, gdje je primjerice Biljemerkantova trgovina bila i jedina, za njegovu budućnost strahovali su i tamošnji mještani.
U Bokšić Lugu strahovali za trgovinu
Primjerice, stanovnici Bokšić Luga, njih 280, bili su zabrinuti, jer im je prijetilo zatvaranje jedine trgovine u ovom najudaljenijem selu đurđenovačke općine. Posebno su bili zabrinuti stariji mještani koji su bili naviknuti odlaziti u redovitu opskrbu svježim namirnicama.
- Meni će biti doista teško, živim sama, a susjede neću gnjaviti da mi još kupuju kruh i mlijeko. Dovoljno je što me voze kod liječnika kada mi zatreba. Naviknula sam svaki dan odlaziti u trgovinu po “špeceraj” i usput malo popričati sa susjedima na ulici. Ako se doista zatvori trgovina, ne znam što ću - rekla nam je jedna starija mještanka Bokšić Luga. Eventualni gubitak trgovine ne zabrinjava mlade i mobilnije Lužane.
"Svaki dan vozim se na posao u Našice, a supruga u Đurđenovac. Rijetko kada idemo u našu trgovinu u selu, uglavnom kupujemo u većim trgovinama. Čuo sam priče o mogućem zatvaranju trgovine u selu. Zatvaranje trgovine sigurno će pogoditi starije sumještane, ali i sve druge koji su imali običaj odlaziti u kupnju", rekao nam je mlađi Lužanin.
Dario KUŠTRO/ Snježana FRIDL(Glas Slavonije)