nedjelja, 30. prosinca 2012.

Neizbježna sarma za hladne dane; recept.

Blog zamišljen da bez rezerve iznese istinu. Nezavisan,vlastitim financiranjem, nitko ne može usmjeravati autora u njegovom viđenju anomalija društva na koje upozorava....E-mail bloga/fajsdr@gmail.com......mobitel bloga/098 9360 936.Dragutin Fišli, Slatina.



U ove hladne dane sarma je jedno od popularnijih jela u svakom kućanstvu. 
Malo je onih koji ne vole ovu poslasticu od listova kupusa i mljevenog mesa.
Sarmu najbolje opisuju stihovi Hladnog piva:
Od sve mi hrane najdraža sarma
Sva ostala klopa joj nije do boka,
Mijesano meso smota se lijepo
U listove zelja, da vidis veselja.
Sarma je prava poslije par dana
Sastojci za  4 osobe:
1 glavica kiselog kupusa (oko 1 kg)
60 dag mljevenog mesa
1 žličica crvene paprike
10 dag riže
3 režnja češnjaka
2 glavice luka
10 dag suhe slanine
30 dag suhih rebrica
0,5 dl ulja
sol
papar
PRIPREMA:
1. Luk očistite, narežite ga na kockice, kao i slaninu. Sve prepržite, pred kraj dodajte nasjeckani češnjak i sve prelijte preko mljevenog mesa.
2. U posudu za miješanje dodajte malo crvene paprike, soli, papra, riže, nasjeckanog peršina i sve skupa umiješajte u jednoličnu smjesu.
3. Listove kupusa odvojite od glavice, zatim zadebljanja pri kraju listova obrežite tako da budu posvuda iste debljine.
4. U svaki list stavljajte malo smjese i uvijte sarme. U posudu na dno poslažite malo rezanog kupusa pa u krug poredajte sarmu. U sredini ostavite rupu za ostatak kupusa i rebrica, zatim malo nasjeckanog luka i ostatak crvene paprike.
5. Podlijte vodom da prekrije sarmu i kuhajte oko 2 sata uz povremeno potresanje posude. Na kraju po želji možete napraviti laganu zapršku.