ponedjeljak, 17. rujna 2012.

Glavni odbor HDSSB-a 2012.godine.

Blog zamišljen da bez rezerve iznese istinu. Nezavisan,vlastitim financiranjem, nitko ne može usmjeravati autora u njegovom viđenju anomalija društva na koje upozorava....E-mail bloga/fajsdr@gmail.com......mobitel bloga/098 9360 936.Dragutin Fišli, Slatina.


Nakon sjednice Glavnog odbora HDSSB-a prije jesenjskog zasjedanja Hrvatskog sabora čelništvo stranke je danas, 15.rujna 2012.godine, odražalo konferenciju za medije o aktualnoj političkoj situaciji.
Predsjednik stranke prof.dr.sc. Vladimir Šišljagić izrazio je zabrinutost zbog ekonomske situacije koja vlada od trenutka kada je vlast preuzela Kukuriku koalicija. Ponajviše zbog jučerašnjeg statističkog izvješća koje pokazuje da je inflacija u odnosu na kolovoz prošle godine porasla za 4% dok je BND u padu preko 2% za drugi kvartal ove godine. „Proizvodnja i gospodarstvo su u padu, obećanih investicija kao i investicijskog ciklusa nema, nezaposlenost je preko 300.000, potrošnja logično pada zbog izuzetno visokih nameta, poreza, povećanja PDV-a, najavljuje se oporezivanje imovine bez ikakve selekcije, plaće koje se isplaćuju su na neprimjerenoj razini dok se s druge strane plaće ne isplaćuju. Prema tome, ono što se očekivalo od jedne socijaldemokratske partije, a to je socijalna osjetljivost, od ove Vlade, hrvatski građani nisu dobili ništa. Kukuriku Vlada vuče poteze koji odgovaraju samo surovom neoliberalnom kapitalizmu bez imalo socijalne osjetljivosti za najveći broj hrvatskih građana“, rekao je Šišljagić.
Ljudima koji žive na prostoru svih pet slavonsko-baranjskih županija izuzetno je važna tema regionalizacije
 – rekao je Šišljagić.
„Na neprimjeren i nedemokratski način, preko noći, daleko od očiju javnosti, bez rasprava i konzultacija, bez rasprave u Hrvatskom saboru, donesena je odluka o bitnom pitanju razvoja i života Hrvatske, o podjeli Hrvatske na dvije statističke regije“, rekao je Šišljagić i istaknuo kako je HDSSB u svom Programu jasno zacrtao podjelu Hrvatske na pet regija, a pri tome nije imao na umu samo fondove EU nego je program regionalizacije uključivao i teritorijalni preustroj u kojem je jasno izražena potreba za smanjenjem birokracije i pojednostavljanjem sustava odlučivanja. Također, kroz porezni sustav regijama treba osigurati značajno više novca.
„Kroz politički sustav i djelovanje u Hrvatskom Saboru učinit ćemo sve kako bi zapisano u Programu HDSSB-a bilo ostvareno, a to je ujednačeni razvoj cijele Hrvatske“ kazao je Šišiljagić i poručio kako zbog interesa pojedinaca i određenih županija nikada neće dozvoliti ovakvu prijevaru građana Hrvatske, ali i građana Europske unije. Šišljagić je podsjetio prvog potpredsjednika Vlade gosp. Radimira Čačića kako je upravo on, 2007. godine, kada je Hrvatska bila podjeljena na tri regije, bio taj koji je kao varaždinski župan prijetio referendumom jer se Varaždinska županija našla u regiji s gradom Zagrebom tada obrazlažući kako je nedopustivo da sve županije Sjeverozapadne regije trpe na račun grada Zagreba.
Na račun uvredljivih poruka koje su upućivali Čačić i njegova stranačke kolegica Vesna Pusić stanovnicima Slavonije i Baranje, Šišljagić je kazao kako HDSSB neće dozvoliti da bilo tko na tako bezobrazan, bahat i neprimjeren način vrijeđa Slavonce i Baranjce nazivajući ih neradnicima koji se trebaju uhvatiti posla.
„Da je Čačić radio kao što rade Slavonci i Baranjci, tada 90.-tih ne bi imao nesporazume sa stranim poslovnim partnerima i ne bi imao problema s javno-privatim partnerstvom u varaždinskoj Županiji zbog čega je njegov poslovni partner neki dan završio u zatvoru“, zaključio je Šišljagić i pozvao sve koji ne znaju kako i koliko Slavonci rade neka dođu u Osječko-baranjsku županiju gdje su napravljeni projekti za apliciranje u fondove EU u iznosu preko 2 milijarde eura.
Umjesto da ulaze u sumnjive i dvojbene projekte, primjerice Plomina i Omble, Vladimir Šišljagić je pozvao Vladu Kukuriku koalicije da ulažu u Slavoniju.
„Već godinama ukazujem kako ovdje u Osijeku, u zbog njih najzapuštenijem području Hrvatske, postoji projekt hidroelektrane na Dravi gdje su javni sustavi i Osječko-baranjska županija već do sada uložili 11 milijuna kuna, a koji se energetski projekt već 20 godina nalazi u prostornom planu Hrvatske i osječko-baranjske županije, rekao je Šišljagić.
Po pitanju aktualnih graničnih sporova predsjednik stranke rekao kako HDSSB kao i saborski zastupnici HDSSB-a nikada neće prihvatiti i glasati za ratifikaciju privremenih sporazuma kojim se Hrvatske odriče neosporno svog dijela teritorija.
„Danas su to Mali Škoj, Veliki Škoj i Vrh Kleka, a sutra po tom istom modelu Hrvatska može ostati bez Kenđije s 11 tisuća hektara zemlje, Vukovarske ade, Šarengradske ade i svih ostalih teritorija koji su dio privremenih sporazuma, a koji su sporazumi tada bili potpisavani samo zbog protoka ljudi, roba i usluga“, kazao je Šišljagić.
„Ulaziti u federaciju nakon gorkih iskustava koje Hrvatska ima iz doba bivše Jugoslavije i sada slušati Manuela Barrosa da je budućnost Europe u federaciji koja znači zajedničku politiku koja će se diktirati iz Bruxellesa po pitanju monetarnog i financijskog sustava, vanjske politike i obrane, za HDSSB je nedopustivo jer dovodi do predaje vlastitog suvereniteta“ na kraju je zaključio Šišljagić.