Blog zamišljen da bez rezerve iznese istinu. Nezavisan,vlastitim financiranjem, nitko ne može usmjeravati autora u njegovom viđenju anomalija društva na koje upozorava....E-mail bloga/fajsdr@gmail.com......mobitel bloga/098 9360 936.Dragutin Fišli, Slatina.
HRVATSKA je, između ostalog, zemlja maslinovog ulja. Kvaliteta naših maslina prepoznata je i priznata mnogim svjetskim nagradama kvalitete ulja. Svi znaju da je maslinovo ulje zdravo, no jeste li svjesni koliko je zapravo zdravo? Masline i njihovo ulje izvrstan su izvor vitamina E, a sadrže i vitamin K, željezo, kalcij, magnezij i kalij. Obilan su izvor aminokiselina i zbog svojih brojnih minerala izvrsne za oči, kožu, kosti, zdravlje stanica i imunološki sustav.
Na stranici shape.com objavljeno je nekoliko zanimljivih i zabavnih činjenica o maslinovom ulju koje će vam učiniti ovu zdravu namirnicu još dražom.
- Maslina se sastoji od 18-28 posto ulja
- Oko 75 posto tog ulja je jednostruko zasićena masna kiselina (MUFA) koja je izrazito zdrava za srce
- Maslinovo ulje olakšava probavu i apsorpciju hranjivih tvari, uključujući i ključne vitamine topive u mastima.
- Maslinovo ulje je prirodno bez kolesterola, natrija i ugljikohidrata.
- Iako mnogi misle da dublja zelena boja maslinova ulja znači bolju kvalitetu, to nije točno. Zelenija boja dolazi od zelenijih maslina (crne masline daju svijetlije ulje).
- Unatoč općem vjerovanju, točka pregrijavanja maslinovog ulja je 210 °C što je dovoljno visoko za prženje. Obično maslinovo ulje, ne ekstra djevičansko, je najbolje za prženje zbog visokog udjela oleanske kiseline (MUFA).
- 98 posto svjetske proizvodnje maslinovog ulja dolazi iz 17 zemalja
- U narodnoj medicini, maslinovo ulje se koristilo za sve, od bolova u mišićima do mamurluka, kao afrodizijak, laksativ i sedativ.
- Hrana ne upija maslinovo ulje, nego se njime “omotava” tako je hrana pržena ovako manje masna od svih drugih prženih varijanti.
- Kad ga čuvate u hladnom, tamnom prostoru, maslinovo ulje vam može trajati dvije godine ili više.
Osim već poznatih namjena maslinova ulja, evo nekih za koje možda niste znali.
- Smanjite razinu kolesterola u svom najdražem jelu tako što ćete zamijeniti jedno cijelo jaje s bjelanjkom i čajnom žličicom maslinovog ulja.
- Maslinovim uljem produžite trajanje kolačima. Zbog vitamina E, maslinovo ulje produžuje svježinu pekarskih poslastica.
- Umjesto komadića tostiranog kruha i slanine, po salati pospite masline i uštedite si koju kaloriju viška.
- Umjesto maslacem, jutarnji tost, krumpir za pečenje ili kukuruz premažite maslinovim uljem.
Kako vi najviše volite koristiti maslinovo ulje?(indexapetit)