četvrtak, 26. srpnja 2012.

Snaga bundevinih sjemenki.

Blog zamišljen da bez rezerve iznese istinu. Nezavisan,vlastitim financiranjem, nitko ne može usmjeravati autora u njegovom viđenju anomalija društva na koje upozorava....E-mail bloga/fajsdr@gmail.com......mobitel bloga/098 9360 936.Dragutin Fišli, Slatina.

Rijetko koja namirnica obiluje vrijednim tvarima, a da je toliko zanemarena u našoj prehrani poput bundevinih sjemenki. Svaka sjemenka u sebi sadrži sve što je potrebno za rast biljke što znači da je budući život biljke koncentriran i sadržan u njoj. Sjemenke bundeve su odličan izvor bjelančevina, minerala i vitamina. Sadrže mnogo beta karotena, dosta folne kiseline, mnogo kalija, fosfora i magnezija. Izuzetan su izvor bjelančevina, koje ovisno o vrsti čine do 31% ukupnog sadržaja sjemenke. U šaci sjemenki ima ih više nego u mesnom odresku prosječne veličine odnosno dovoljno da prosječnom čovjeku zadovolji pola dnevnih potreba za aminokiselinama.
Grickajući te sjemenke dobivamo i slavnu omega-3 masnu kiselinu koja je poznati čuvar srca, ali i vida i raspoloženja. Ono što svakako trebate znati kada krenete grickati superzdrave sjemenke je da su poprilično kalorične - u 100 grama ima gotovo 600 kalorija.
Istraživanja u posljednjim desetljećima ukazuju na smanjenju učestalost oboljenja prostate u područjima gdje se redovito konzumiraju sjemenke bundeve.
Ako ne znate kako bi ih uvrstili u prehranu otkrit ćemo vam da se odlično slažu sa salatama, bilo da ih samo posipate po njima bilo u obliku preljeva za salatu načinjenog od samljevenih sjemenki bundeve, češnjaka i peršina pomiješanih sa maslinovim uljem i limunovim sokom. Dodati ih možete i pirjanom povrću, omiljenim žitaricama za doručak, jogurtu, ali i smjesi za odreske od mesa i povrća.
Osim toga, najbolje se njima zabavljati čisteći ih za vrijeme gledanja filmova...svakako zdravije od čipsa.
(Dobre vijesti)
-dobre su za potenciju i raspolozenje