utorak, 3. siječnja 2012.

Đakić u emisiji koja ide uživo novinaru spustio slušalicu, tematika objava registra branitelja.


Još jedan nekulturni ispad saborskog zastupnika i predsjednika Hvidre Josipa Đakića: govoreći na Hrvatskom radiju o razlozima zbog kojih se protivi objavi registra hrvatskih branitelja naprasno je prekinuo razgovor, pozdravio voditelja i poklopio slušalicu demonstrirajući svoju bahatost pred slušateljima. Dogodilo se to u popularnoj, relevantnoj i vrlo slušanoj emisiji „U mreži prvog" 29. prosinca, pretposljednjoj u protekloj godini. Emisiju je uredio i vodio Mario Harapin, gost u studiju bio je novi ministar branitelja Predrag Fred Matić, a uz Đakića o dilemi objaviti registar ili ne govorili su bivši ministar Tomislav Ivić,  dopredsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica i predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tom Kaćinari te slušatelji.
Donosimo transkript razgovora:

Novinar: Braniteljske udruge su podijeljene oko prijedloga objave registra branitelja. Poslušajmo prvo predsjednika Hvidre Josipa Đakića.
Đakić
: Ove najave nisu utemeljene, a nisu ni niti zakonite. Stoga neka ministar prouči zakon i neka se tek onda javi.
Novinar
: Kada kažete da nisu zakonite mislite na Zakon o zaštiti podataka?
Đakić
: Naravno, postoje koraci koji trebaju biti obavljeni da bi se registar objavio.
Novinar
: Zašto su braniteljske udruge protiv objave podataka?
Đakić
: Zato što bi to izazvalo novi val optužbi i novi val diskreditacije hrvatskih branitelja
Novinar
: Možete li objasniti?
Đakić
: Zar vam nije dosta jasno?
Novinar
: Pa molim vas još malo, rečenicu viška!
Đakić
: 75 optužnica koje su došle iz Haaškog suda, zar vam to ne znači ništa?  
Novinar
: Znači, vi  vjerujete da bi bilo još više optužnica kad bi se objavio registar?
Đakić:
 Pa malo guglajte: Bljesak, Ljeto, Oluja, Maestral - sve će vam biti jasno. Pa i današnji ministar obrane je na tapeti srpskih medija.
Novinar:
 Posljedice bi prema vama bile uprave ove, dizanje optužnica?
Đakić:
 Pa to je jedan od najvećih problema koji bi se dogodio. Drugi problem je da svaki čovjek ima pravo da se izjasni želi li ili ne želi objaviti svoje podatke gdje je bio, kad je bio i zašto je bio.
Novinar:
 No, ima li na tom popisu previše branitelja?
Đakić:
 Ja znam da na tom popisu vi niste i to je najveći problem. Da jeste nebi pitali. Doviđenja!
Novinar:
 Ja jesam na tom popisu...
U današnjoj je emisiji „U mreži prvog" novinari koji je uređuju i vode Zoltan KabokIvica RužojčićDarko Labor, Mario Harapin i Eliana Čandrlićgovorili su o temama  koje su obrađivali u protekloj godini, načinu nastajanja emisije, izboru gostiju s obzirom na ranojutarnji termin i događajima koji će im ostati u sjećanju. Novinar Mario Harapin upravo je slučaj s Đakićem izdvojio kao nešto što će pamtiti.
- Iako je prošlo više od 15 godina od ratnih djelovanja očito je ta tema o hrvatskim braniteljima  i dalje vrući krumpir braniteljskim udrugama i političarima. Prilično neugodno iznenadio me predsjednik Hvidre i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić koji je pristao na intervju, ali poslije je bio prilično neugodan i sve je sveo na osobnu razinu. Na pitanje  ima li previše osoba koji imaju braniteljski status Đakić je odgovorio da je glavni problem što ja nisam na tom popisu pa je poklopio telefon. Ispravit ću ga još jednom: Jesam na tom popisu. Mislim da je to pitanje na mjestu, a političari bi trebali biti pristojniji jer u protivnom jasno pokazuju što misle o javnosti koju predstavljaju novinari - kazao je Harapin.
Emisije može poslušati na web stranici HRT



Vezani članak: http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.nacional.hr%2Fclanak%2F122659%2Fdomovinski-rat-kostao-je-samo-10-milijardi-dem%26t%3DRat%2520je%2520ko%25C5%25A1tao%252010%2520milijardi%2520DEM.%2520Ostalo%2520je%2520ukradeno&h=6AQElAmTIAQHiAoVG3NR6zepPlK6FtUxtMiOMGIOMS6iTSg

Uredio i postavio : Dragutin Fišli/dff