utorak, 5. srpnja 2011.

Slavonski recepti za likere: Višnjevac; orahovac.


Višnjevac

Višnjevac ili višnjevača poznati je liker od višanja, koji je međunarodnu slavu zadobio pod nazivom cherry brandy.
U našim krajevima udomaćeni je alkoholni napitak koji se jednostavno pripravlja od domaćih višanja (najbolje od maraske) i domaće rakije. 
Sastojci
  • 75 dkg višanja 50 dkg šećera
  • 3,5 dcl rakije
  • 1 šipka vanilije (može i svježa koja se očisti)
  • korica limuna
Priprema
  1. Višnje dobro oprati i očistiti ih od peteljki
  2. U veliku staklenu posudu slagati red višanja i red šećera. Pri sredini redova staviti vaniliju i koricu limuna.
  3. Preliti rakijom, pokriti posudu i ostaviti na hladnom, tamnom mjestu da stoji četiri tjedana.
  4. Procijediti liker i uliti ga u bocu.
Od ove količine višanja i rakije, dobit će se otprilike jedna litra likera.

Orahovac

Na prvi pogled se čini da Slavonci nemaju tradiciju u spremanju orahovca, ali oduvjek je ispred svake slavonske kuće bilo posađen orah.
Lišće oraha zbog svog jedinstvenog mirisa tjera insekte i kukce, od zrelih plodova pekle su se orehnjače ili koristili za kolače, a zeleni plodovi koristili su se za pripravljanje orahovca.
Svaka kuća je nudila svoju verziju orahovca iako se na njemu štedjelo budući se smatao lijekom za želučane probleme i za jačanje tijela. Za ljekoviti orahovac se zeleni orasi narezani na četvrtine stavljaju u rakiju jabukovaču (najbolja je prepečenica jabukovače), ne smiju se izlagati direktnom suncu jer gube ljekovita svojstva.
Sastojci
  • 12 zelenih oraha narezanih na četvrtine
  • 1 litra domaće rakije
  • 3/4 kg šećera
  • 2 šipke vanilije
Priprema
Na dno velike staklenke staviti šećer, naliti rakiju, staviti orahe i vaniliju. Ostaviti poklopljeno na tamnom mjestu dok šećer ne otopi (dva do tri tjedna). Preliti u bocu i sužiti kao liker.
Što se orasi duže drže u rakiji, okus je intenzivniji, a boja tamnija. Orasi se mogu ostaviti u rakiji i nekoliko mjeseci.
Izvor:Hrvatski recepti'
Postavio i uredio: /dff