Višnjevac
Višnjevac ili višnjevača poznati je liker od višanja, koji je međunarodnu slavu zadobio pod nazivom cherry brandy.
U našim krajevima udomaćeni je alkoholni napitak koji se jednostavno pripravlja od domaćih višanja (najbolje od maraske) i domaće rakije.
Sastojci
- 75 dkg višanja 50 dkg šećera
- 3,5 dcl rakije
- 1 šipka vanilije (može i svježa koja se očisti)
- korica limuna
Priprema
- Višnje dobro oprati i očistiti ih od peteljki
- U veliku staklenu posudu slagati red višanja i red šećera. Pri sredini redova staviti vaniliju i koricu limuna.
- Preliti rakijom, pokriti posudu i ostaviti na hladnom, tamnom mjestu da stoji četiri tjedana.
- Procijediti liker i uliti ga u bocu.
Od ove količine višanja i rakije, dobit će se otprilike jedna litra likera.
Orahovac
Na prvi pogled se čini da Slavonci nemaju tradiciju u spremanju orahovca, ali oduvjek je ispred svake slavonske kuće bilo posađen orah.
Lišće oraha zbog svog jedinstvenog mirisa tjera insekte i kukce, od zrelih plodova pekle su se orehnjače ili koristili za kolače, a zeleni plodovi koristili su se za pripravljanje orahovca.
Svaka kuća je nudila svoju verziju orahovca iako se na njemu štedjelo budući se smatao lijekom za želučane probleme i za jačanje tijela. Za ljekoviti orahovac se zeleni orasi narezani na četvrtine stavljaju u rakiju jabukovaču (najbolja je prepečenica jabukovače), ne smiju se izlagati direktnom suncu jer gube ljekovita svojstva.
Svaka kuća je nudila svoju verziju orahovca iako se na njemu štedjelo budući se smatao lijekom za želučane probleme i za jačanje tijela. Za ljekoviti orahovac se zeleni orasi narezani na četvrtine stavljaju u rakiju jabukovaču (najbolja je prepečenica jabukovače), ne smiju se izlagati direktnom suncu jer gube ljekovita svojstva.
Sastojci
- 12 zelenih oraha narezanih na četvrtine
- 1 litra domaće rakije
- 3/4 kg šećera
- 2 šipke vanilije
Priprema
Na dno velike staklenke staviti šećer, naliti rakiju, staviti orahe i vaniliju. Ostaviti poklopljeno na tamnom mjestu dok šećer ne otopi (dva do tri tjedna). Preliti u bocu i sužiti kao liker.
Što se orasi duže drže u rakiji, okus je intenzivniji, a boja tamnija. Orasi se mogu ostaviti u rakiji i nekoliko mjeseci.
Što se orasi duže drže u rakiji, okus je intenzivniji, a boja tamnija. Orasi se mogu ostaviti u rakiji i nekoliko mjeseci.
Izvor:Hrvatski recepti'
Postavio i uredio: /dff