nedjelja, 10. lipnja 2012.

Recept za slavonski čobanac

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com



Sastojci za čobanac:
(na bazi 12l vode za oko 15 osoba)

-10 glavica luka (srednje veličine)
-2 blaga začina za čobanac (sastojci su otprilike: Sol, Papar, Ljuta paprika, Slatka paprika, Vegeta itd.)
-25 dkg mesa po osobi (na 12l vode 2.5-3 kg mesa (od viška glava ne boli) )
-10 dkg svinjetine (bez kosti - but, plećka itd.)
-5 dkg svinjetina (kožice, uho, nogice)
-5 dkg junetine (bez kosti - plećka, vrat itd.)
-5 dkg jelen / srna / divlja svinja / ovčetina (bez kosti)
-10 dkg sitne ljute paprike (naravno može se količina smanjiti po ukusu… bez obzira što se stavlja začin za čobanac, stavlja se i ovaj sastojak)
-1 velika žlica mljevenog papra
-2-3 paprike feferone
-Sol (po potrebi/ukusu)
-lovorov list
-1 dl bijelog Vina
-papar u zrnu
-2 dl mineralne vode
-šećer
-2dl pasirane rajčice
-4 režnja bijelog luka

Priprema čobanca:
-Isjeckati luk na sitne kockice (Što sitnije to bolje - on poboljšava gustoću čobanca, znači što se bolje prodinsta i što je sitniji to će čobanac biti gušći)

-Isjeckati meso na kockice +/- (2cm x 2cm x 1cm)

-Stavimo u kotlić (lonac) luk, žlicu šećera (da luk sto prije prodistamo i da pusti vodu), 2 lovorova lista i 1dl mineralne vode i dinstamo +/-10min)

-Dodamo 5 dl vode

-Zatim stavljamo meso po tvrdoći (prvo svinjeće kožice, uho, nogice, jelen ili srna nakon 10-15 minuta divlja svinja, nakon 10-15 minuta dodajemo junetinu nakon 10-15 minuta ostatak svinjetine)

-Dinstamo uz dodavanje što manje tople vode (znači samo hladna i naravno što manje dok se meso ne opusti

-U međuvremenu dok dinstamo meso razmutimo začin za čobanac u 1L hladne vode (Tako da bude spreman kada meso bude prodinstano)

-Kada se meso opusti (pusti vodu i dobije pomalo sivkastu boju) dodajemo toplu vodu do malo manje od pola kotlića i dodajemo razmućeni začin za čobanac i 2-3 feferone, te to jos dinstamo nekih 20-30 minuta

-Nakon 20-30 min dinstanja dodajemo tople vode skoro do vrha kotlića (+/- 4 prsta manje od ruba)
Kada čobanac prokuha dodaje se 1 dl Bijelog vina, 2dl Pasirane rajčice, 1 veliku žlicu mljevenog papra, 10 dkg mljevene ljute paprike

-Čobanac mješati svkih 2-3 minute i održavati da konstantno kuha (ključa), ali ne previše da se meso ne bi totalno raskuhalo

-Stavljati soli i ljute paprike po potrebi/ukusu

-Kuha se sveukupno od 2.5 do 3h

-Pred kraj kuhanja (+/- 30 minuta prije kraja) dodaje se 3-5 zrna papra, 2-3 lovorova lista i 4 režnja bijelog luka (Pojacava gustoću, suzbija žgaravicu koja nastaje zbog ljutine čobanca) sitno narezana.

Napomena:
Slavonski čobanac mora biti dosta ljut, ne smije biti mastan i mora biti malo više od srednje gust.

Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩