utorak, 23. travnja 2024.

[FOTO] KUD Dika Slatina na proslavi Jurjeva u Gornjoj Stubici

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Općina Gornja Stubica u nedjelju, 21. travnja, svečano je proslavila Dan svoga zaštitnika sv. Jurja folklornom manifestacijom kod Gupčeve lipe ispred crkve sv. Jurja Mučenika s početka 13. stoljeća. 

U ovom događaju sudjelovali su domaćini Ženska izvorna skupina i Folklorna sekcija s tamburašima KUD-a Matija Gubec, KUD Bistra iz Bistre, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore ''Montenegro'' iz Zagreba i HKUD Dika iz Slatine. Svi su nastupili sa svojim pjevačkim i plesnim točkama, a KUD Bistra predstavio se i šaljivim dijelom pokladnih običaja. Načelnik Općine Jasmin Krizmanić po završetku programa svima je podijelio prigodne poklone. Prohladnu noć pokušao je zagrijati izvrsni pop-rock sastav The Sway band.

Prije svečane sv. mise, slatinski folkloraši koje predvodi predsjednica Danijela Bertić obišli su spomen-park heroja Domovinskog rata pilota Rudlofa Perišina, dvorac Oršić i spomenik Matiji Gupci i Seljačkoj buni. Lijepo druženje i susret s drugim zaljubljenicima u tradiciju koja je staroslavenskog Zelenog Juru i buđenje proljeća pokršćanila sv. Jurjom koji ubija zmaja. 

PRILOG

Uz Jurjevo poznati su mnogi običaji, proricanja, vjerovanja, koja se najčešće dotiču vremenskih prilika o kojima je ovisila sjetva proljetnih usjeva, a neprijeporno s tim u svezi je bila i žetva. Pučki su meteorolozi, naime, već uočili važnost padalina u mjesecu travnju za sve usjeve, kako bi kasnija žetva bila što bolja, odnosno godina rodna.

Istaknuto mjesto među jurjevskim običajima nekada je imao ophod mladeži po selima. Skupine dječaka i mladića (od dva do četiri u selima sutlanske doline) obilazile su selom. (Dječaci su obično ophodili selom u podnevnim satima, dok su odrasli ophode organizirali u večernjim satima.). U toj skupini jedan od njih predstavlja zelenog Jurja, mladića ovijenog u zelenilo. Bio je to oplet u obliku stožastog koša, isprepleten zelenilom (bukovim ili vrbovim zelenim granama). U ruci zeleni Juraj i njegova pratnja držali su zelene grančice kojima su darivali ukućane.

Ophodnici jurjaši dolaze u dvorište ili pod prozor hiže gdje otpjevaju neku od jurjevskih pjesama o dolasku Jurja i proljeća, o jurjevskom krijesu. Zeleni Juraj najčešće šuti ili malo poplesuje sa drvenim mačem u ruci. Sve je bilo u znaku buđenje proljeća. Zelenilom se kitilo blago, seoski bunari, plotovi da bi ukućani i blago bili zdravi. Naime, vjerovalo se da zelenilo koje prolista oko Jurjeva ima najveću moć (sve je tek probujalo, sve je mlado i zdravo, a ta snaga i zdravlje prenijet će se i na ljude, stoku, usjeve).

Pastiri su plesali jurjevske pjesme i dan uoči Jurjeva palili krjesove preko kojih su skakali kako bi se zaštitili od uroka i bolesti tijekom godine. Jurjevska vatra, vjerovalo se, dobra je i za polje, jer dokle dopire plamen i dim krijesa proteže se i njegovo magično djelovanje u smislu očuvanja ljetine od svih štetočina i nepogoda. (adf; V. Jelenčić)
Foto:






























Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.
Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!