ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Više od 60 izlagača predstavilo se na 9. slatinskom obrtničko-gospodarskom sajamu

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Udruženje obrtnika Slatina organiziralo je, pod pokroviteljstvom Grada Slatine, Turističke zajednice Grada Slatine, Gradske razvojne agencije Slatine, Virovitičko-podravske županije, te Hrvatske obrtničke komore i Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije, 9. obrtničko-gospodarski sajam u Slatini koji se pokazao još uspješnijim i ljepšim od prethodnih.

Prekrasno vrijeme pogodovalo je odličnoj atmosferi i izvrsnom odazivu, kako samih izlagača, tako i brojnih posjetitelja koji su u potpunosti ispunili samo srce Slatine te je Park 136. slatinske brigade na jedan dan postao prava ''košnica'' puna razdraganih ljudi koji su šetali i razgledavali raznovrsnu ponudu koju je prezentiralo preko 60 obrtnika, poduzetnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, kućnih radinosti i udruga iz Slatine, slatinskih prigradskih naselja, susjednih općina, te s područja Osijeka, Đakova, Rešetara, Vinkovaca, Koprivnice, Valpova, Slavonskog Broda, Križevaca, Bjelovara, Našica, Virovitice, Pitomače…, a svi redom su ga ocijenili najuspješnijim do sada.

Svečano otvorenje sajma započelo je intoniranjem hrvatske himne i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima minutom šutnje, a nakon riječi dobrodošlice domaćina, predsjednika slatinskog Udruženja obrtnika Zlatka Šomođija i zamjenika gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Iliju Nikolića, riječi hvale sajmu i potpore slatinskim obrtnicima uputili su zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil kojemu je pripala čast otvoriti sajam.

Otvorenju sajma prisustvovali su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić, v. d. ravnatelja Gradske razvojne agencije Slatine Jurica Culej, načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, potpredsjednica Hrvatske obrtničke komore Jelena Ivaniš, predsjednik Područne obrtničke komore VPŽ Stjepan Kenjerić, njegova zamjenica Ivana Vanjhal i tajnica iste Maja Geci, predsjednik Udruženja obrtnika Virovitica Boris Meter sa suradnicima, predsjednik Udruženja obrtnika Đakovo Tomislav Vukadin sa suradnicima, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac, ravnatelj Srednje škole Marka Marulića Slatina Ivan Roštaš, te predstavnici gradskih institucija i udruga.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Dika Slatina koji su se predstavili spletom pjesama i plesova sopjanskog kraja, dok su se Suhopoljski tamburaši pobrinuli za dobru atmosferu tijekom cijeloga trajanja sajma.

Sajam ne bi bio sajam bez demonstracije starih zanata, a ovoga puta upoznali smo se s tajnama majstora kovača koje je predstavio majstor Marijan Trstenjak iz Velike Črešnjevice pokraj Pitomače i njegov sin Martin koji je naslijedio ovaj obrt i zajedno sa svojim bratom Dubravkom već je peta generacija kovača u obitelji.

Promocija obrtničkih zanimanja također je važan segment ovoga sajma, a prezentirali su ih učenici i mentori Srednje škole Marka Marulića i Industrijsko-obrtničke škole Slatina. Tako su posjetitelji mogli vidjeti rad učenika Srednje škole Marka Marulića Slatina kroz rad Školske zadruge, a koji su uz prikaz tehnike enkaustike prezentirali svoje, sada već nadaleko poznate i nagrađivane praline, slatinsku čokoladu Iperita Marinianis, čokoladu s okusom mente, kao i čips od jabuke i likersko vino, te eterična ulja.

Zanimljive su bile prezentacije i kreativne radionice učenika i profesora Industrijsko-obrtničke škole Slatina i to CNC operatera „Izrada privjeska za ključeve“, automehaničara „S automehaničarima u ravnoteži“, zatim vodoinstalatera i instalatera grijanja i klimatizacije „Početno zagrijavanje“, elektroinstalatera „Upoznajmo nove tehnologije! Robotika“, stolara „Igrajmo se drvetom!“, frizera „Proljetni MakeOver“, konobara i kuhara „Trenutak za slatki kutak“ te prodavača i Učeničke zadruge „Obrtnik“ koji su se predstavili prezentacijom „Osmisli – izradi – prodaj“.

Najveća atrakcija sajma bila je Modno-frizerska priča crvenog tepiha, jedinstvena prezentacija odjevnih kreacija i frizura u režiji učenika i profesora IOŠ-a, a u reviju su bili uključeni učenici zanimanja krojač, frizer i kuhar koji su pod voditeljskom palicom Antonije Miljković i Anamarije Marčinković, te pjesmu Ante Benkovića i Lane Morović prošetali crvenim tepihom i ispričali modno-frizerske priče „Petrolej crna“ i „Proljeće“, a predstavili su i nagrađene frizerske kreacije s natjecanja u Zagrebu.

Uz učenike veliki su trud u ovaj spektakl koji je privukao brojne posjetitelje uložile i njihove mentorice Paula Kukuljević Idek, Spomenka Prša i Kornelija Zubčević.

One najmlađe privukli su veliki napuhanci gdje su pronašli izvrsnu zabavu te im nije bilo teško čekati da na njih dođe red uživati u svim njihovim atrakcijama, a nije izostala ni odlična gastronomska ponuda te su se mogle kupiti lepinje, fritule, kokice i druge delicije te različite slastice, od kolača, čokoladnih specijaliteta do slatkiša, kao i osvježavajuća pića.

Veliku pažnju privukli su i slatinski Ličani koji su pripremili svoj gastro event. Naime Udruga Ličana „Vila Velebita” Slatina predstavila se manifestacijom imena Gastro Lika u sklopu koje su izlagačima i svim posjetiteljima sajma ponudili Velebitsko pivo, kobasice s kiselim kupusom i ličke uštipke.

Jedna od većih atrakcija sajma bila je i turistička vožnja kočijom po gradu koju je omogućio Dražen Madžarević iz Rešetara kod Požege, vlasnik Obrta Mađo koji je na svom štandu ujedno predstavio rukotvorine, odnosno slavonske suvenire i tradicionalne slavonske reklje, narodne nošnje, šešire…

Program je dodatno obogatilo izvlačenje vrijednih nagrada koje je darovalo preko 40 sponzora, a podijeljeno je preko sto nagrada.

Uz sve to Udruženje obrtnika Slatina pokazali su se izvrsnim domaćinima te je za sve izlagače osiguralo ručak, a odličan gulaš je pripremio kuhar restorana Sequoia Siniša Šimunović. (mf, adf; Foto: D. Fišli)
Foto:











































































































































Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.
Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!