subota, 4. svibnja 2024.

Dan općine Sopje: Ekipa ''Kumovi Sopje'' svjetski prvaci u spravljanju bošpora

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U povodu proslave Dana općine i blagdana sv. Florijana, danas (subota) je u Sopju održana tradicionalna ''Bošporijada'', natjecanje u spravljanju bošpora. 

Bošpor je jednostavno, neobično i vrlo ukusno jelo, karakteristično za Sopje i okolicu. U tom poljoprivrednom kraju nekad je to bio doručak prije odlaska na njivu. Bošpor se sastoji od mješavine brašna, vode, mljevene slatke paprike, u koju se stavlja kuhana rajčica iz domaće zimnice, i to je crveni bošpor. Posebnu aromu jelu daju domaće suhe kobasice koje se kuhaju u njemu, a može to biti i drugo dimljeno meso, kao što su suha rebra i slanina. Gustoću određuju kuhari, a pravi je bošpor gušći od krem juhe i rjeđi od umaka od rajčice.

Upravo u spravljanju tog tradicijskog jela okušalo se 10 ekipa s područja općine Sopje i okolice, te dvije ekipe iz Mađarske, iz Starina i Martinaca. Bošporijadu je službeno otvorio načelnik Općine Sopje Berislav Androš. 

- Izuzetno mi je drago što svake godine imamo sve više posjetitelja i ekipa koje se natječu na našoj Bošporijadi. Isto tako, drago mi je što imamo i ekipe koje nisu s područja općine Sopje, i to dvije iz Mađarske, iz Starina i Martinaca. Pokušavamo brendirati naše tradicionalno jelo bošpor, da postane dio naše nacionalne kulture te kada ljudi u Hrvatskoj čuju za jelo bošpor, da znaju da je to iz naše općine. Mi u Sopju volimo reći da je naša Bošporijada ''svjetsko prvenstvo'' u spravljanju tog jela, jer je specifično za naše podneblje - istaknuo je načelnik Androš na otvaranju i svim ekipama poželio sreću u natjecanju. 

Nakon uvodnih riječi počelo je natjecanje, kotlići i lonci su se zagrijali i iz njih se uskoro počeo širiti miris bošpora. Kada su ekipe završile kuhanje, jelo je prezentirano šesteročlanoj stručnoj komisiji, koja nije imala nimalo lak zadatak odabrati najbolja tri bošpora. 

Tako je po ocjeni stručne komisije u sastavu Jasna Karafa, Zdravka Baranj, Katica Mareković, Franjo Benija, Mijo Grgić i Balázs Matoricz, najukusniji bošpor skuhala je ekipa ''Kumovi Sopje'', druga je bila ekipa Udruge sportske rekreacije "Sport za sve" "Podravac" Sopje (T. Šantak), a treće je mjesto zauzela ekipa iz mađarskog mjesta Starin. 

Pehare i medalje je najuspješnijim ekipama, uz načelnika Androša, uručio poznati hrvatski mađioničar Magic Leon, pobjednik devete sezone Supertalenta, koji je odmah nakon dodjele održao svoju mađioničarsku predstavu u velikoj dvorani Općine Sopje. Inače Sletinčanin sa zagrebačkom adresom, Magic Leon iliti Leon Žilavi dobro je nasmijao i zabavio ponajprije najmlađe, ali i one malo starije. 

Općina Sopje je za drugi dan obilježavanja Dana općine organizirala još jednu predstavu. Naime, u Sopju je gostovao Kerekeš teatar s predstavom "Babinjak". (adf; Foto: D. Fišli)
Foto:

























































































Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.
Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!