subota, 20. prosinca 2014.

Na 10. sjednici GV Grada Slatine usvojen proračun za 2015. godinu

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Na jučerašnjoj 10. sjednici Gradskog vijeća Grada Slatine , održanoj u Hrvatskom domu, usvojen je trogodišnji proračunski okvir , odnosno proračun za 2015. godinu i projekcije proračuna za slijedeće dvije.

Proračun za 2015. godinu planiran je u iznosu 44.156,482 kune, što je 3,47%  ili 1.482,000 kuna više od usvojenog  trećeg rebalansa za 2014. godinu. Projekcije za slijedeće dvije godine veće su za 1,85% u 2016. , odnosno 2,95% u 2017. godini. Pročelnica Upravnog odjela za financije i računovodstvo ,Vesna Hudoletnjak, istaknula je kako je bilo nezahvalno projicirati prihode od poreza poradi niza poreznih reformi krajem godine , a koje su bile vezane uz izmjenu Zakona o porezu na dohodak , Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave , kao i Zakona o porezu prometa nekretninama , te Zakona komunalnom gospodarstvu.

Svim tim izmjenama zakona u proračunu se veći dio nenamjenskih sredstava , kroz pomoći Gradu kao jedinici lokalne samouprave koja je dobila status potpomognutog područja , pretvorio u namjenska sredstva i time je na određeni način ograničen prijenos sredstava proračunskim korisnicima i sufinanciranje udruga iz područja sporta, kulture i društvenih djelatnosti. Unatoč tome, Grad je zadržao sve programe i projekte koji su ranije bili planirani sukladno mogućnostima , a prema prilivu sredstava tijekom slijedeće godine vidjeti će se da li će biti potrebna dodatna usklađivanja programa s izvorima prihoda.

Proračun je usvojen sa 12 glasova za i dvoje suzdržanih.

Aktualni sat obilježili su vijećnici HDSSB-a sa tri pitanja na koje su odgovarali pročelnici i sam gradonačelnik Ivan Roštaš od kojih je jedno bilo u svezi projekta izgradnje tvornice papira investitora Marinka Mikulčića tvrtke Dravacel d.o.o. , točnije u kojem je stadiju projekt na koje je odgovorio gradonačelnik spominjući kako je projekt vrlo zahtjevan i radi toga kasni, a na što je vijećnik Igor Češek replicirao spomenuvši kronološkim redom sve tvrtke kojima je vlasnik bio , ili je još, spomenuti investitor  koje su u stečaju ili više ne postoje, te o dugovima koji su i danas aktualni i kako zabrinut  da od zadanog projekta neće biti ništa.
Gradonačelnik je također izrazio nezadovoljstvo sporošću tijeka provedbe projekta , a koji je sam po sebi vrlo bitan za razvoj Slatine i šire okolice, jer bi znatno riješio problem nezaposlenosti.
Također, vijećnici HDSSB-a podnijeli su 6 amandmana koji su usvojeni , a to su : čišćenje i uređenje jezera u Potočanima 5 000 kn, dovršenje uređenja doma u Novom Senkovcu 50 000 kn, uređenje doma u Sladojevačkom lugu 50 000 kn, uređenje divljeg odlagališta u Novom Senkovcu 5 000 kn, saniranje šteta od poplava u Potočanima 12 000 kn, te pomoć djeci roditelja slabijeg imovinskog, financijskog stanja u sufinanciranju prehrane u školama 20 000 kuna.

Izvještaj o radu komunalnih gradskih tvrtki Slatina KOM i Komrad iznijeli su direktori Miran Janečić i Dragutin Vuk, a o radu Centra za poduzetništvo ravnateljica Danijela Mravić. Dragica Šuvak, ravnateljica Zavičajnog muzeja govorila je o radu i planovima za slijedeću godinu. Načelnik Policijske postaje Slatina, Krunoslav Sertić,  izvijestio je o stanju sigurnosti u gradu , te je uputio apel građanstvu, a pogotovo djeci i roditeljima, da pripaze kod rukovanja pirotehničkim sredstvima za vrijeme dana kada je dozvoljena uporaba istih, od 27. 12. 2014. do 1. 1. 2015. godine.

Sve ostale točke dnevnog reda 10. sjednice Gradskog vijeća su usvojene jednoglasno, izglasavanjem.

Posljednja ovogodišnja sjednica prošla je u predblagdanskom raspoloženju. Predstavnici svih političkih opcija zastupljenih u Gradskom vijeću, čestitali su građanima i građankama Slatine sretan i blagoslovljen Božić i Novu 2015. godinu s nadom da će biti bolja od ove na izmaku. Čestitku je uputio i gradonačelnik Roštaš riječima da će se zalagati da nam slijedeća godina , svakako, bude bolja i uspješnija.

Na kraju 10. sjednice Gradskog vijeća , gradonačelnik Ivan Roštaš, predsjednik Gradskog vijeća Robertino Repić, pročelnici i vijećnici zahvalili su se na dugogodišnjem predanom radu u Gradu , tajniku Zlatku Kramaru, kojemu je ovo bila posljednja sjednica, jer odlazi u zasluženu mirovinu.

Foto :