petak, 21. studenoga 2014.

Zaključci Nacionalnog odbora za brobu protiv nasilja u sportu

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Nacionalni odbor za borbu protiv nasilja u sportu održao je petu sjednicu u Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta sazvanu 13. studenoga ove godine.
Vezano uz navijačke izgrede tijekom utakmice Italija-Hrvatska članovi nacionalnog odbora osudili su incident manjeg broja hrvatskih navijača čiji je jedini cilj bio usmjeren k prekidanju utakmice i nanošenju štete hrvatskom nogometu i sportu u cjelini jer takvo ponašanje izgrednika ničime se ne može opravdati. Kao i uvijek do sada Odbor je naglasio potrebu za nultom tolerancijom nasilja i protupravnih ponašanja na sportskim natjecanjima.
Osim pokretanja postupka sukladno odredbama Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima prema 16 osoba za koje je od strane talijanskih vlasti utvrđeno da su sudjelovale na neredima na stadionu, policija će poduzimati mjere na utvrđivanju identiteta i drugih počinitelja protupravnih ponašanja na spomenutoj utakmici temeljem raspoloživih video i foto zapisa te drugim informacija zaprimljenih od talijanske policije i Hrvatskog nogometnog saveza. U vezi s tim Ravnateljstvo policije formirat će zasebnu radnu skupinu koja će raditi na utvrđivanju identiteta izgrednika sa San Sira.
Nadalje, zaključeno je da postoji potreba za podizanjem standarda u infrastrukturi sportskih objekata posebice nogometnih stadiona uvođenjem sustava elektronski nadzirane prodaje ulaznica te personalizacijom istih u svrhu onemogućavanja prodaje ulaznica osobama kojima je izrečena pravomoćna zaštitna mjera zabrane prisustvovanja sportskim natjecanjima te osobama od prije poznatima po protupravnim ponašanjima na stadionima. Pored toga personalizirana prodaja ulaznica te podizanje kontrole na ulazima u stadion olakšat će identifikaciju svih budućih izgrednika na navijačkim prostorima sportskih objekata te će se omogućiti puna primjena Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima.
Također, i dalje je potrebno nastaviti sa dosljednom primjenom dosadašnjih aktivnosti na sprječavanju huliganizma na sportskim natjecanjima uz dosljednu primjenu „strategije isključenja huligana sa sportskih natjecanja“.(MUP RH)