nedjelja, 25. kolovoza 2013.

3. memorijalni maraton "Da se ne zaboravi Baranja '91.", Osijek -Batina

Blog zamišljen da bez rezerve iznese istinu. Nezavisan,vlastitim financiranjem, nitko ne može usmjeravati autora u njegovom viđenju anomalija društva na koje upozorava....E-mail bloga/fajsdr@gmail.com/Dragutin Fišli, Slatina.


U povodu 22. godišnjice sjećanja na progonstvo i stradanje preko 20 tisuća Baranjaca tijekom Domovinskog rata, maraton klub ''Hrvatski sokol'' i udruga ''Glasnici istine –hrvatski maratonci'', istrčali su memorijalni maraton ''Da se ne zaboravi Baranja '91''.

 Maraton od Osijeka do Batine trčalo je 20-ak trkača iz Koritne, Strizivojne,Velike Kopanice, Josipovca, Osijeka, Grabovca, Slatine, Nove Bukovice i Orahovice (UHBL-PTSP-VPŽ) u pratnji biciklista.
Maratonci su na putu dugom 40 kilometara zastali u Bilju gdje su dočekani od strane općine Bilje, načelnika Željka Cickaja, te predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata. 
Paljenjem svijeća kod spomenika Hrvatskim braniteljima odali su počast svim poginulim i nestalima braniteljima Bilja. 

Na svom putu, već tradicionalno, maratonci i njihova pratnja stali su u Vardarcu, gdje ih je u svom obiteljskom domu ugostila obitelj Bočkai Ištvana, Hrvatskog branitelja i invalida Domovinskog rata.

U Kneževim Vinogradima maratonce su dočekali predstavnici općine Kneževi Vinogradi i Udruga branitelja općine Bilje, te su se kod spomenika poginulim i nestalim braniteljima prisjetili  poginulih mještana Kneževih Vinograda i  odali im dužnu počast. 

Na ciljnom odredištu u Batini, batinskoj luci na Dunavu, sudionike maratona dočekali su predstavnici općine Draž i Turističke zajednice općine Draž. 
Simboličnim puštanjem vijenca niz Dunav, odana je počast svim poginulim i nestalim Baranjcima tijekom Domovinskog rata. 

Cilj maratona bio je ukazati hrvatskoj javnosti da se povijesni događaji u Baranji, te svo progonstvo i stradanja nesrpskog stanovništva Baranje,  ne smiju zaboraviti. 
Također, udruga ''Glasnici istine-hrvatski maratonci'', svojim aktivnostma nastoji promicati vrijednosti Domovinskog rata ističući da se ne smije zaboraviti niti jedan dan iz slavne povijesti stvaranja Hrvatske države, kao niti jedan poginuli i nestali Hrvatski branitelj.

Foto :