utorak, 2. prosinca 2014.

U blizini Jankovca podignut spomen križ jedanaestorici poginulih hrvatskih branitelja

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Na Papuku, u blizini Jankovca, podignut je spomen križ jedanaestorici poginulih hrvatskih branitelja. Kobnog 2. prosinca 1991. godine 10 hrvatskih branitelja krenulo je na smjenu straže u vojnoj bazi koja je smještena na vrhu Papuka. 
Pripadnici srpskih paravojnih snaga, došavši iz smjera Slatinskog Drenovca, postavili su zasjedu u koju su ušli hrvatski vojnici. Čuvši pucnjavu, u pomoć je s vojne baze krenuo i tadašnji zapovjednik baze. Svi su poginuli u neprijateljskoj zasjedi.
Svoj život za slobodnu i neovisnu hrvatsku državu položili su pripadnici 123. brigade Davor Dragić, Jozo Koutni, Tade Nikić, Branko Peći, Damir Pišmiš, Tomo Perić, Tomislav Pranjković, Vinko Tomašević i Ivica Zlomislić te dvojica branitelja sa zagrebačkog područja, Anđelko Tule i Tomislav Vužić-Mohenski.
Njima u spomen u utorak će na Papuku državna izaslanstva, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, županije, gradova i općina položiti vijence i zapaliti svijeće. (cacinci.hr/ icv.hr)