ponedjeljak, 21. studenoga 2016.

Glasnici istine sudjelovali na Memorijalnom maratonu ''U Vukovar s ljubavlju''

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara Maraton klub Hrvatski sokol Osijek tradicionalno je organizirao Memorijalni maraton od Osijeka do Vukovara pod nazivom ''U Vukovar s ljubavlju'' dužine od 36 km.

Na startu se okupilo 50-ak trkača, među kojima, kao i svake godine, i članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ''Glasnici istine'': Pavo Tutenov, Goran Draksler, Nenad Pelengić, Željko Nikolić, Darko Dolovski, Goran Špehar, Siniša Kanis i Mario Kovač sa svojim gostom Igorom Vukovićem iz Kutine, dopredsjednikom Atletske udruge ''Moslavina u pokretu''.

Cilj Memorijalnog maratona bio je kod Križa za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav, gdje su sudionici ovog događaja polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali počast  žrtvama Vukovara.

Po završetku  maratona ''Glasnici istine'' obišli su Memorijalno groblje u Vukovaru, gdje su paljenjem svijeća kod Spomen obilježja odali počast svim poginulim braniteljima Vukovara.
Potom su otišli do Ovčare, gdje su obišli Spomen dom, te se prisjetili svih žrtava Ovčare, gdje je srpski agresor počinio najveći zločin u Domovinskom ratu pogubivši 261. ranjenika i civila dovedenih iz vukovarske bolnice u noći 20. na 21.11.1991 godine.

Nadalje, paljenjem svijeće podno spomen-ploče u dvorištu vukovarskog Veleprometa, Glasnici su se prisjetili oko 10 tisuća hrvatskih branitelja i civila koji su tu bili zatočeni, te gdje je u hangarima ubijeno  oko 700,  a 1200 zatočenih branitelja i civila vodi se kao nestali.

Svoj obilazak Vukovara ''Glasnici istine'' su završili u vukovarskoj bolnici, gdje je u podrumskim prostorijama vukovarske bolnice vjerno rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom višemjesečne opsade grada od 25. kolovoza do 18. studenog 1991. U tom je razdoblju gradska bolnica postala ratnom bolnicom koju je agresor sustavno bombardirao i uništavao.

''Glasnici istine'' zahvaljuju županiji Virovitičko-podravskoj, te Sportskoj zajednici Virovitičko-podravske županije na pomoći u organizaciji odlaska na Memorijalni maraton.

I na kraju, dvojica članova Udruge postali su prvoligaški trkači, Goran Draksler  i Darko Dolovski u nazočnosti doprdsjednika Igora Vukovića potpisali su pristupnice u Atletsku udrugu ''Moslavina u pokretu'' koji se  uspješno takmiče u 1. Hrvatskoj trkačkoj ligi, te će od iduće godine biti članovi toga kluba i sudjelovati u prvoligaškom natjecanju. Pavo Tutenov;Glasnici Istine)






-Zamolba
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed. 
(Domovina. net)