Šire orahovačko područje iz godine u godinu dokazuje kako se na njemu proizvodi najbolji med kako u Virovitičko-podravskoj županiji tako i u Hrvatskoj. Još jedna potvrda tomu došla je prije nekoliko dana na sajmu Agroexpo u Virovitici, gdje je Pčelarska udruga Pčelica Orahovica uzela četiri zlata, dva srebra i dvije bronce, a Zlatnu žlicu dobio je OPG Grdić iz Čačinaca za bagremov med.
-S pčelama 30 godina
- Bila je to iznimno jaka konkurencija, međunarodno natjecanje na koje je primljeno 56 uzoraka meda. Mi smo na ocjenjivanje dali dva uzorka, lipov i bagremov med. Lipov je dobio srebrnu medalju, a bagremov zlatnu, s posebnom nagradom Zlatnom žlicom za najkvalitetniji med natjecanja – kaže pčelar Duško Grdić, koji se u ovaj posao upustio sa suprugom Jasnom. U pčelinjem svijetu Duško Grdić živi već punih 30 godina.
- Još kao dijete prvi sam put kod djeda vidio tzv. košnice pletare i one drvene sanduke. Poslie je i moj otac imao nekoliko tih pletara, no nisam tada imao neku preveliku želju za pčelarstvom sve dok nisam upoznao svoju suprugu Jasnu. Njezin je otac bio pčelar i ja sam počeo pomagati prvo pri vrcanju, a potom i ostalim poslovima i tako sam zavolio pčelarstvo te se počeo samostalno time baviti. Danas imam 150 do 180 košnica i jednostavno uživam svaki dan raditi uz pčele – kaže Grdić i otkriva tajnu kvalitetnog meda.
- Najvažnija je briga oko pčela kroz cijelu godinu. Nama pčelarima godina počinje u kolovozu, kada se pčele počinju pripremati za zimu, što je jako važno. Jer onako kako pripremite pčele za zimu, takve ćete dobiti u proljeće i onda će one biti spremne za pašu. Najesen se pčele dohrane ako treba, i onda se uzime. U proljeće se doda pogača ako je potrebno i, naravno, prije svega moraju se tretirati pčelinje bolesti koje su prisutne kod svih pčelinjih zajednica. Na proljeće kreću prvi cvjetovi, prvi izletni letovi i pregled košnica, a onda kreće prava pašna godina - pojašnjava Grdić.
-Slaba godina
- Ova godina nije bila nimalo pogodna za pčelare iako je počela dobro, proljeće je bilo čak odlično. No onda se vrijeme pokvarilo. Velik dio kontinentalne Hrvatske bagremova je paša, pa tako i ovo naše područje, a ove je godine bagrem jako stradao od mraza. Nas nekoliko nije stradalo od mraza, no onda smo stradali od kiše, tako da je godina dosta slaba – nastavlja Grdić.
Njegova obitelj zapravo živi od pčelarstva, iako je med danas teško prodati.
- Radimo izuzetno naporno i puno, no nije nam teško. Što se tržišta tiče, nažalost, kao i kod svih drugih proizvoda, osvajaju ga kineski. Mi ne možemo konkurirati njihovim cijenama, no ja često sudjelujem na raznim seminarima gdje stručnjaci govore kako je to patvoreni med. Ali analize pokažu sasvim nešto drugo i uvozi se. Nama je jako teško, surađujemo s otkupljivačima, nešto prodajemo na veliko, a otvorili smo i tzv. prodaju na kućnom pragu, imamo svoju punionicu pa i tako ponešto zaradimo – zaključuje Grdić.
Sljedeće veliko natjecanja koje čeka Grdiće državno je ocjenjivanje u Osijeku, na kojem je Grdićev med lani osvojio zlato.
- Nije toliko važno uzeti samu medalju - naravno, lijepo je znati da imaš kvalitetan med - no ja uvijek pozivam sve kolege iz udruge da daju svoje uzorke na ocjenjivanja jer se tu može jako mnogo naučiti, dobiješ nove savjete i ideje, razmijeniš iskustva, što je jako važno u ovom poslu – zaključuje Duško Grdić./Vladimir Grgurić-Glas Slavonije)
-Rade i noćima
U proizvodnji, odnosno punionici najviše radi supruga Jasna.
- Ja zapravo najviše sudjelujem u vrcanju, pa onda i u ostalom pri pripremi raznih proizvoda. Radimo proizvode od cvjetnog praha i propolisa, potom sam propolis, naravno, nekoliko vrsta meda, a također i svijeće od voska. To je posao koji dugo traje, posebno kod vrcanja. To je cjelodnevni posao, često radimo i cijelu noć, no uživamo u tome – kaže Jasna Grdić.
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed.
(Domovina. net)