petak, 24. listopada 2014.

Središnja proslava 100. obljetnice postojanja i rada Crvenoga križa Slatina

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Na početku središnje proslave stote obljetnice postojanja i rada Crvenoga križa Slatina, koja je jučer održana u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta, izveden je prikaz prijema i zbrinjavanja vojnih ranjenika na željezničkom kolodvoru u Slatini 1914. godine.

Na svečanosti su bili brojni gosti, među kojima izvršni predsjednik Hrvatskoga Crvenog križa Robert Markt, kćerka Jadranka Crnića Maja Končić, izvršni predsjednik HCK u mirovini Nenad Javornik, predsjednica Županijske skupštine Ana-Marija Petin, predsjednici i ravnatelji gradskih i općinskih društava Crvenoga križa, volonteri i dobrovoljni darovatelji krvi te predstavnici društvenih i gospodarskih organizacija i vjerskih zajednica.

O humanitarnim djelatnostima Gradske organizacije Crvenoga križa Slatina kroz povijest govorila je predsjednica Ljiljana Peretin, koja je istaknula da je za vrijeme Domovinskog rata i poslije njega Crveni križ pomagao svima potrebitima, bez obzira na nacionalni, vjerski ili bilo koji drugi predznak, a u posljednje vrijeme osobito se mnogo radi na socijalnom zbrinjavanju starih, nemoćnih i bolesnih osoba. O značenju velike obljetnice, aktivnostima Crvenoga križa i njegovoj budućnosti govorili su gradonačelnik Ivan Roštaš i izvršni predsjednik HCK Robert Markt.


Na svečanosti su zaslužnim pravnim osobama, donatorima i volonterima dodijeljena priznanja. Plaketu Hrvatskoga Crvenog križa Slatina dobili su Državna uprava za zaštitu i spašavanje Područni ured Virovitica, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Virovitica, Policijska postaja Slatina i županijska Razvojna agencija Vidra.
Zlatni znak priznanja Hrvatskoga Crvenog križa dodijeljen je Miroslavu Venusu i Ljiljani Randelj, Srebrni znak Božici Majhen, Ivici Fotezu, Ljiljani Peretin i Damiru Balkoviću, dok su Brončani znak dobili Dijana Javorović, Mirjana Drenski, Ivan Tomljanović, Krešimir Paradinović, Đuro Sobol i Krešimir Štimac.
Jubilejske plakete Crvenog križa Slatina između ostalih dobili su Grad Slatina, Virovitičko-podravska županija, Hrvatski Crveni križ, Slobodan Lang, Nenad Javornik i posthumno Jadranko Crnić. U ime nagrađenih zahvalili su se Ana-Marija Petin i Nenad Javornik.
Povelju dr. sc. Jadranko Crnić, kao najviše priznanje Hrvatskoga Crvenog križa, Robert Markt i Nenad Javornik zajednički su uručili Gradskom društvu Crvenoga križa Slatina, a primili su je predsjednica Ljiljana Peretin i ravnatelj Vladimir Jelenčić.(tekst-radioslatina.hr)

Foto/df :














































Cijela fotogalerija na : 100 godina slatinskog Crvenog križa