utorak, 15. studenoga 2016.

Učenici IOŠ Slatina napravit će u petak, 18. studenoga, ''Najdulju slatinsku savijaču''

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com



U petak, 18. 11. 2016., kuhari Industrijsko-obrtničke škole Slatina predstavljaju projekt ''NAJDULJA SLATINSKA SAVIJAČA (ŠTRUDLA) OD KUPUSA''.

Na inicijativu profesorice Blaženke Kovač i ravnatelja škole profesora Mladena Graovca, projekt pripreme izrade savijače od kupusa provodi se s učenicima 3. razred kuhara naše škole u suradnji s Turističkom zajednicom i Zavičajnim muzejom grada Slatine.

U školskom praktikumu kuhara savijaču (štrudlu) od kupusa po recepturi iz knjige „Kako su radile naše bake“ pripremaju učenici Jelena Filković, Martina Jozić, Vedran Tomić, Andrea Vrkić, Toni Vidović, Matej Siročić, Ivan Nikšić, Damir Šulentić, Filip Bečarević i Željko Blažević, mentorica Blaženka Kovač prof.

Najdulju slatinsku savijaču učenici će ponuditi za prigodnu prodaju u petak, 18. studenoga 2016. godine, od 10,00 sati ispred škole, u prostoru bivše vojarne.
Pozivaju se sugrađani da dođu i probaju najdužu slatinsku savijaču i da se zagriju uz šalicu toplog domaćeg čaja koji će pripremiti učenici zanimanja konobar, mentor Milan Kolarić.


Receptura:

Na ulju ili svinjskoj masti popržiti sitno nasjeckani luk dok ne dobije zlatno žutu boju, zatim dodati svježi kupus nasjeckan na kockice. Kupus pirjati dok ne omekša uz povremeno miješanje. Od začina se koristi sol i papar. Prohlađeni pirjani kupus rasporediti na listove tijesta za savijače ili štrudle i saviti u valjak. Staviti u namašćenu tepsiju i peći na temperaturi od 1900 C do 2000C, 20 do 30 minuta.(IOŠS;TZGS,ZMS)

     Foto arhiva Domovina neta


-Zamolba
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed. 
(Domovina. net)