nedjelja, 15. travnja 2018.

Slatina-Zlatna nit udvostručila je proizvodnju i broj radnika

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U velikoj zgradi u kojoj je nekad bila slatinska srednja škola, poslije tvrtka Uzor, nakon nje EC-comm, prošle godine raditi je počelo poduzeće za proizvodnju radne obuće i osobne zaštitne opreme Zlatna nit u vlasništvu Ljiljane i Zlatka Rabika, koji su u Slatini privatni poduzetnici već više od 25 godina.

Nakon prestanka rada poduzeća Toping, u kome su bili suvlasnici, Rabikovi su 2006. godine utemeljili tvrtku Zlatna nit, koja je kod kooperanata proizvodila obuću za hrvatsko, slovensko i bosanskohercegovačko tržište. Na Trgovačkom sudu u Rijeci početkom prošle godine uspjeli su od tvrtke EC-comm u stečaju kupiti poslovni prostor u Slatini, koji su prenamijenili i prilagodili proizvodnji gornjih dijelova obuće, i upravo se navršila godina dana od njihova nastavka proizvodnje u vlastitom prostoru. Nakon osam godina nekorištenja i devastiranja, kupljena zgrada bila je u tako lošem stanju da je u obnovu trebalo uložiti nekoliko puta više sredstava od njezine kupoprodajne vrijednosti.

– Imali smo sreću pa smo odmah počeli raditi dječju obuću za njemačkog partnera, koji ima proizvodnju u Ukrajini, Rumunjskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Hrvatskoj i Njemačkoj, i mi smo počeli proizvodnju s 30 zaposlenih žena, da bi Zlatna nit danas osiguravala egzistenciju 65 zaposlenih - rekao nam je suvlasnik Zlate niti i rukovoditelj proizvodnje Zlatko Rabik.

Borba za opstanak

Zbog potreba neprekidnog povećanja proizvodnje, zapošljavanja novih radnika i kupovanja strojeva na kojima će raditi te obučavanja radnica za proizvodnju obuće i povećanja režijskih troškova, tvrtka u prvih deset mjeseci nije pokrivala ni troškove plaća.

– Zbog svega toga u ovih godinu dana iz mjeseca u mjesec imali smo grčevitu borbu za opstanak, povećan je zajamčeni osobni dohodak, rasterećenje gospodarstva ne osjećamo, i jednako nam je teško kao i našim radnicima s minimalnim plaćama - kaže Rabik.

– Prva godina bila je prijelomna, presudna, grčevita, teška, ali ni druga nije nimalo bolja jer se ni okruženje nije promijenilo. Malo smo mi uhodaniji i donekle se selektirala radna snaga, ali teško je biti sretan i motiviran sa stresno velikim troškovima koje imamo kao poslodavci, jednako kao što je teško radnicama da budu sretne s minimalnom plaćom. Ipak, nije vrijeme za odustajanje jer je uložen golemi kapital, jer je to naš odabir i jer znamo da se tradicija, iskustvo i dobri rezultati ne stječu preko noći. A kad sve to znamo, onda sami sebe uvjeravamo da ipak treba izdržati.

Online trgovina

Otvaranjem robnih centara mijenjaju se kupovne navike potrošača, u daljnjoj budućnosti vidi se perspektiva u razvijanju online trgovine i u kreiranju pametne obuće pa o svemu tome razmišljaju i u Zlatnoj niti, svjesni da ljudi ni u budućnosti neće hodati bosi. Rabik ističe da je upravo zato pohvalno svako populariziranje proizvodnih i uslužnih zanimanja, kao što to čini televizija prikazivanjem različitih emisija o kuhanju, ali bi trebalo obuhvatiti mnogo više zanimanja.

Zlatna nit stalni je sudionik Slatinskog obrtničkog sajma, a prije nekoliko dana tu je uspješnu tvrtku posjetio gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić u pratnji privremenog pročelnika Upravnog odjela za razvoj Grada Slatine Marina Kokorića i ravnateljice GRAS-a Teodore Fišer.

– U razmišljanjima gradonačelnika vidim da osjeća težinu posla kojim se bavimo, a vidim i dobru namjeru da se učine određeni koraci kako bi se investiralo u gospodarstvo da Grad dobije veće iznose poreza i prireza. Bio je to poslovni posjet s razgovorima o mogućnostima proširivanja proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta - pojasnio je Zlatko Rabik.

Novi prostor, novi poslovi

Da Rabikovi ne odustaju, nego da s jasno određenim ciljevima idu dalje, pokazuje već započeta realizacija proširenja proizvodnje. U tu svrhu pripremaju novih 400 četvornih metara radnog prostora u istoj zgradi, kako bi ostvarili plan od stotinu zaposlenih za inopartnera i kako bi započeli proizvodnju gotove obuće. Time će se upotpuniti proizvodni lanac, pa će Zlatna nit imati proizvodnju za inozemno tržište, proizvodnju obuće za domaće tržište i proizvodnju radne odjeće za domaće tržište, a bavi se i veleprodajom zaštitne opreme. (Petar Žarković-Glas Slavonije)

-Rasterećenje gospodarstva ne osjećamo, teško nam je kao i našim radnicima s minimalnim plaćama
-Plan stotinu zaposlenih, širiti proizvodnju
-65 radnika je u Zlatnoj niti, koja je počela s 30 zaposlenih žena




PROMO


OGLAŠAVAJTE NA DOMOVINA NETU!
Zamolba
Dragi čitatelji molimo Vas da ponekad kliknete na reklamu ispod članka.
Vas to neće koštati ništa, a nama će nešto značiti. Hvala unaprijed!
(Domovina net)
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩