ponedjeljak, 16. listopada 2017.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović otvorio 9. Voćinsku kestenijadu

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U prepunom voćinskom Hrvatskom domu župan virovitičko-podravski Igor Andrović otvorio je devetu Voćinsku kestenijadu.

– Na ovoj manifestaciji možemo osjetiti dašak godišnjeg doba koje traje, ali ja bih rekao da se ovdje ne radi samo o kestenu već je ovo prenošenje jedne tradicije, jedne kulture, s koljena na koljeno, i to je ono što trebamo sačuvati i prenositi dalje, budućim generacijama. Županija će uvijek podržavati ovakve manifestacije koje promiču baštinu i kulturnu tradiciju – podcrtao je Andrović.

Općina Voćin najvećim dijelom omogućuje održavanje kestenijade u čije ime je načelnik Predrag Filić zaželio dobrodošlicu u „najmlađu i najljepšu općinu u Hrvatskoj“.

Ovogodišnja kestenijada okupila je 10 kulturno-umjetničkih društava i sastava. Za sve njih misno slavlje u Crkvi Gospe Voćinske predvodio je velečasni Dragan Hrgić, župnik Župe svetog Josipa iz Slatine.

Mladi u nošnjama prinosili su i plodove jeseni koje je blagoslovio vlč. Hrgić. Nakon mise šarena povorka uputila se do Hrvatskog doma ispred kojeg su imali kraće predstavljanje. Prvi su se predstavili najmlađi iz tamburaškog orkestra KUU-e Voćin. Osim tamburaškog orkestra zapažen nastup imali su plesači i pjevači također mladih talentiranih ponajboljih iz viših razreda Osnovne škole.

Nova koreografija Slavonija, koju je uvježbao svestrani Miroslav Šarić, unijela je potrebnu dinamiku i oduševila publiku u prepunoj dvorani. Svake godine, u pravilu bez ponavljanja, dolaze nova društva što ovu smotru folklora svrstava u sam vrh takvih događanja u Hrvatskoj. Gostovali su i HKPD iz Vojvodine Silvije Strahimir Kranjčević Bački Breg zatim KUD Mijo Stuparić iz Velike Ludine, KUD Barilović iz Barilovića, KUD Julije Benešić iz Iloka, KUD Čiče Novo Čiče, KUD Šijaci iz Biškupaca i KUD Ćeralije koji je vrlo lijepo zatvorio smotru folklora.

Kao i svake godine do sada, veliku tortu od kestena napravila je naša najpoznatija slastičarka Sandra Jadek iz Slatine, koju su članice KUU Voćin podijelile svim gostima.

Miris pečenih kestenja također nije izostao, a u ponudi su bili još neki specijaliteti poput lepinje, kao i akcija Osnovne škole Voćin u prodaji domaćih kolača kako bi prikupili sredstva za jedan laptop. Za narodno veselje pobrinuli su se Suhopoljski tamburaši i njihova gošća Cecilija. (Željko Felbar)

Foto :




















































Više fotografija pogledajte na : FOTO

TRGOVINA ELMAT, VLADIMIRA NAZORA 39 SLATINA, OVLAŠTENI SERVIS I PRODAJA PEĆI NA KRUTA GORIVA RENOMIRANOG HRVATSKOG PROIZVOĐAČA PLAMEN POŽEGA. POSJETITE NAS S POVJERENJEM!  
Sve informacije o ponudi možete dobiti na kontaktima: tel. 033/492-834; mob. 098/924-0820; e-mail elmatslatina@gmail.com

Uređujete unutrašnjost svog doma, a potrebne su vam pločice vrhunske kvalitete po cijeni već od 30 kuna, posjetite Izložbeni salon talijanske keramike u Ulici bana Jelačića 15, Slatina.


Zamolba
Dragi čitatelji molimo Vas da ponekad kliknete na reklamu ispod članka.
Vas to neće koštati ništa, a nama će nešto značiti. Hvala unaprijed!
(Domovina net)
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩